Oradea trebuie să scape de rozătoare, gângănii şi alte insecte! Asta şi-a pus în cap Poliţia Locală, care a înfiinţat o aşa-numită Patrulă Bio în parteneriat cu firma Romprest, deţinătoarea contractului cu Primăria pentru lucrări de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare în oraş.
Chiar din această săptămână, patrula va lua la puricat contractele de salubritate ale orădenilor, prilej cu care îi va anunţa şi că trebuie să încheie un nou contract, pentru activităţile de tip DDD. Mai mult, legea îi obligă pe toţi orădenii să încheie contractul numai cu firma Romprest, singurul operator licenţiat să lucreze în acest domeniu în Oradea.
Patrulă cu plan
Patrula Bio s-a înfiinţat la începutul lunii decembrie, prin votul aleşilor orădenilor. Scopul acestui parteneriat, valabil trei luni de zile, este, conform Hotărârii de Consiliu Local, ca Poliţia Locală şi Romprest să asigure "creşterea numărului de contracte încheiate cu utilizatorii serviciului DDD la nivelul municipiului şi atingerea indicatorului de contractare de 2.000 de contracte anual, prevăzut în caietul de sarcini".
Caietul de sarcini la care face referire HCL-ul este cel în baza căruia Romprest, o companie de servicii de salubritate, DDD şi amenajare peisagistică din Bucureşti, a câştigat, la începutul acestui an, licitaţia organizată de municipalitate pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie în Oradea.
Monopol legal
După ce a câştigat licitaţia, Romprest a obţinut şi licenţa de operare în oraş din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, devenind "operator licenţiat". Aşadar, conform Legii 51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice, cum sunt şi activităţile DDD, este singura firmă îndreptăţită să lucreze în acest domeniu în Oradea.
Puţină lume ştie dar, la fel ca în salubritate, legea instituie un monopol şi pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie (considerate, de altfel, tot activităţi de salubritate) cu argumentul că o firmă care îngrijeşte domeniul public trebuie să aibă acces şi pe domeniul privat al oraşului, pentru ca acţiunile sale să fie eficiente. Altfel spus, degeaba ar goni Romprest şobolanii de pe străzile oraşului dacă aceştia s-ar adăposti în subsolurile blocurilor ori caselor orădene.
Economie la benzină
Conform aceleiaşi legi, toţi cetăţenii au obligaţia să încheie contracte de DDD, la fel cum trebuie să aibă contracte de salubritate. În baza contractelor, muncitorii Romprest trebuie să planifice periodic acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat, astfel încât comunitatea să nu aibă niciodată probleme cu dăunătorii. Conform contractului Romprest cu Primăria orădeană, pentru dezinsecţie orădenii vor plăti 0,0446 lei metrul pătrat, iar pentru deratizare 0,0612 lei/mp. Deratizarea unei case de 100 de metri pătraţi ar costa deci 6,12 lei, iar cea a unei curţi de 500 de metri pătraţi 30,6 lei.
Deşi actul de înfiinţare al Patrulei Bio vorbeşte doar de verificarea contractelor de DDD, şeful Poliţiei Locale, Alexandru Laza (foto), recunoaşte că patrula va face mai mult de-atât. "Va face exact ce facem noi zilnic, prin Poliţia Ecologică". Adică va verifica şi contractele de salubritate, dacă orădenii au declarat numărul real de persoane şi dacă respectă sistemul de colectare selectivă. Diferenţa este că maşina şi şoferul necesare patrulei sunt puse la dispoziţie de Romprest. "Nu văd nimic rău în faptul că o firmă ne ajută să economisim combustibil", spune Laza.
Patrula nu vrea să bage spaima în orădeni, ci să se asigure că toţi cetăţenii ştiu ce obligaţii au şi că vor respecta legea. Altfel spus, nu vor fi împărţite amenzi, ci doar notificări şi explicaţii orădenilor nemulţumiţi că trebuie să scoată bani din buzunar...