Pentru un oraş mai frumos, Primăria împarte responsabilităţile în ceea ce priveşte spaţiile verzi ale Oradiei. Până acum, aproape jumătate din asociaţiile de proprietari şi-au primit petecul de pământ din faţa blocurilor în îngrijire şi s-au angajat să-l cureţe şi să-l întreţină. Aşa că, dacă fiecare asociaţie îşi va face treaba, e posibil ca de anul viitor să avem un oraş mai verde!

Pământ pentru toţi

În încercarea de a-i responsabiliza pe orădeni privind aspectul zonelor de verdeaţă ale oraşului, municipalitatea dă, în premieră naţională, spaţiile verzi din jurul blocurilor în grija locuitorilor, după ce zonele au fost bine delimitate. Până acum, 307 din cele 750 de asociaţii, adică cele din Nufărul, Cantemir şi Velenţa, au primit în administrare pământurile din jurul locuinţelor. În această perioadă, angajaţii Primăriei continuă cu zona centrală şi cartierul Ioşia. Ultimul pe lista împărţelilor este cartierul Rogerius, însă şi asociaţiile de aici îşi vor primi pământul până la sfârşitul lunii septembrie.

An de probă

"Protocolul de dare în folosinţă este doar pe un an, deoarece vrem să vedem dacă oamenii vor lucra pentru ca spaţiile să arate mai bine", spune Cristian Ile, consilier în cadrul Serviciului de Îndrumare şi Control Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei. Orădenii pot să-şi aranjeze grădinile după bunul plac, însă nu au voie să taie copacii. În schimb, iarba şi tufişurile trebuie tăiate lunar şi spaţiile mereu curăţate, altfel sunt pasibili de amendă, care ajunge şi la 1.000 de lei.

"E o idee foarte bună. La noi în asociaţie am angajat o firmă care se va ocupa constant de acest lucru, iar sumele aferente le plătim din procentul de penalităţi al restanţierilor la plata întreţinerii", spune şeful Asociaţiei Adona din Nufărul.

Stimulent

Primăria nu-i lasă totuşi pe cetăţeni să se descurce singuri, ci în sezonul plantărilor din toamnă va asigura gratuit material dendrologic, constând în iarbă şi puieţi. Pentru a-i stimula şi mai mult să-şi îngrijească "peluzele", municipalitatea a anunţat un concurs pentru găsirea celui mai frumos spaţiu verde din faţa blocului, câştigătorii urmând să fie răsplătiţi cu unelte de grădinărit şi material săditor. Rămâne de văzut dacă orădenii vor accepta provocarea şi se vor transforma în grădinari de seamă.