Sculptorul maghiar Mihaly Gabor a făcut o statuie cu bustul lui Marian Cozma, care a fost amplasată în faţa sălii în care românul i-a făcut bucuroşi pe suporterii unguri prin evoluţiile şi golurile sale. Statuia, realizată din granit şi bronz, are trei metri înălţime şi îl reprezintă pe Marian Cozma în aruncare la poartă.

Potrivit Pro Sport, peste două mii de oameni l-au comemorat pe handbalist cu două zile înainte de împlinirea unui an de la moartea sa. Mai multe personalităţi din Veszprem şi din România au ţinut discursuri în memoria lui Marian. Plin de emoţie a fost momentul de început, când un cor acompaniat de o fanfară a cântat imnul Ungariei şi al României.

"Tare mult s-a mândrit fiul meu cu voi şi văd că şi voi vă mândriţi cu el. Întotdeauna veţi avea binecuvântarea lui, a poporului meu şi a familiei mele", a spus tatăl lui Marian. Şi primarul din Veszprem, Janos Debreceni, a rostit un mic discurs. "Am primit învăţăminte multe de la Marian dar şi de la tatăl său. Petre Cosma mi-a spus că pentru o uscăciune nu trebuie să' tai o pădure. Dânsul ne-a dat o lecţie de demnitate, ne-a arătat cum să trecem peste suferinţă", a spus acesta.

"A fost greu să fac o statuie a unui tânăr care avea în faţă o carieră fantastică. Lui Marian i se potriveşte ipostaza impunătoare a unui sportiv din Grecia antică şi aşa am încercat să îl fac. De asemenea, l-am sculptat cu o minge în mână, pentru că ştiu că aşa îşi doresc suporterii să îşi amintească de el", a declarat presei sculptorul statuii.