Mariana Gavrilă şi-a lansat cartea vineri, la Teatrul Arcadia. O mână de prieteni s-a strâns pentru a lua parte la sărbătoarea ei, asistând, astfel, la o scenetă desprinsă şi adaptată din volumul scris de ea, "Marea preoteasă, Rădăcinile Ardealului".

Pe un fundal de muzică tribală, orădeanca şi-a făcut apariţia îmbrăcată într-o rochie desprinsă parcă dintr-un film, iar ajutată de actorul Rin Tripa, fosta jurnalistă a imaginat un dialog despre trecerea în lumea de dincolo şi nemurirea sufletului. "Am ţinut să fac această scenetă, pentru că unii dintre colegi nu au înţeles exact cartea. Am vrut să le explic în felul meu şi nici măcar nu am repetat prea mult. În dialog, Sibyla, personajul principal al volumului, poartă o discuţie cu Zamolxis despre trecerea sufletului în lumea de dincolo", spune Mariana.

Autoarea s-a documentat temeinic mai bine de un an, din cărţi precum "Dacia preistorică" a lui Nicolae Densuşianu, "Apărarea lui Socrate", de Platon, "Călătoria sufletelor", de Michael Newton, şi alte opere de Mircea Eliade, precum "Istoria credinţelor şi ideilor religioase" ori "Ocultism, vrăjitorie şi modele culturale".

Cele 170 de pagini au văzut lumina tiparului recent, la editura Arca, patronată de şeful Direcţiei de Cultură, Mircea Bradu. "În ce măsură e realitate şi ficţiune n-aş putea să fac o separare, pentru că logica mea e între afirmaţiile astea. Cert e că mi-aş dori tare mult ca istoricii şi tinerii să se aplece mai mult asupra acestei perioade şi a Daciei în general. Ar fi fascinaţi şi ar fi mult mai deştepţi", spune Mariana.

Mircea Bradu, directorul Editurii Arca şi în acelaşi timp şeful Direcţiei de Cultură, care a participat la lansarea cărţii, a sublinat că Mariana a încercat, prin volumul ei să reinventeze religia dacică, fiind o carte în care "partea de ficţiune este izvorâtă din documente reale". "De data asta, Mariana a scris o carte care are o cheie. Dacă nu se citeşte acea cheie, riscă să se devieze de la poveste", a spus Mircea Bradu, subliniind că dacii au fost un popor misterios, iar documentele lipsă trebuie suplinite, chiar prin fantezie.

"Marea preoteasă" a fost tipărită în 400 de exemplare şi poate fi cumpărată de la Librăria Gutemberg sau de la librăria Tribunalului.