Primăria Oradea şi Academia Civică Bihor organizează conferinţa "Comunismul nu este istorie", susţinută de dr. Marius Oprea, preşedintele Asociaţiei pentru Memoria Victimelor Comunismului şi coordonatorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România.

Conform unei informări din partea municipalităţii, conferinţa va avea loc luni, 29 noiembrie 2010, de la ora 18, în sala "Traian Moşoiu" a Primăriei, în deschiderea întâlnirii fiind prezentat filmul "Vânătorul de securişti".

Evenimentul face parte din seria de conferinţe ale Academiei Civice Bihor, organizate în parteneriat cu Primăria municipiului Oradea.

În vârstă de 46 de ani, istoricul Marius Oprea şi-a dedicat cariera studierii regimului comunist şi aparatului represiv al acestuia. Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti (1988), el a elaborat şi o teză de doctorat cu titlul "Rolul şi evoluţia Securităţii (1948-1964)". Oprea s-a remarcat şi ca poet şi eseist în cadrul cenaclului "Universitas", condus de profesorul Mircea Martin. Membru al PNL, el a fost şi consilier guvernamental pe probleme de securitate naţională în mandatul cabinetului Tăriceanu.