Marius Vizer, românul care conduce Sport Accord, organizaţia umbrelă a federaţiilor olimpice şi non-olimpice, este prima personalitate sportivă la nivel mondial care zguduie casta cuibărită la Comitetul Internaţional Olimpic. După cum se ştie, şeful judoului mondial a avut un discurs dur la adresa CIO şi a preşedintelui acestuia, Thomas Bach, cu ocazia Conferinţei SportAccord de la Soci (Rusia), din luna aprilie, acuzând lipsa de transparenţă a acestui ”sistem expirat, învechit, greşit”.

După discursul de la Soci, mai multe federaţii olimpice s-au retras din SportAccord, influenţate de CIO, dar Marius Vizer nu a bătut din retragere. Zilele trecute, fostul antrenor de judo orădean a solicitat o întâlnire cu CIO şi cu Asociaţia Federaţiilor Internaţionale de la Jocurile Olimpice de vară (ASOIF), clamând că sunt necesare discuţii ”deschise şi oneste în beneficiul sportului”.

Marius Vizer a avansat şi o agendă cu 20 de puncte extrem de sensibile pentru această întâlnire, toate fiind gândite în beneficiul federaţiilor internaţionale şi naţionale (olimpice şi non-olimpice), dar şi al sportivilor.

Cele 20 de puncte de pe agenda lui Marius Vizer:

1. Creşterea nivelului de împărţire a veniturilor olimpice cu Federaţiile Internaţionale, de la nivelul actual la 25%. Din această sumă, 5% la sută să fie plătite direct Federaţiilor Naţionale.

2. Crearea unui fond de sprijin al sportivilor care să funcţioneze ca un sistem de pensii pentru olimpici, bazat pe criterii de calificare stabilite cu atenţie.

3. Introducerea de premii în bani pentru sportivi la Jocurile Olimpice.

4. Reguli, criterii şi principii clare pentru: a) calitatea de membru CIO; b) Sistemul CIO; c) Selectarea şi adăugarea de sporturi şi discipline în programul Olimpic; d) Procesul de recunoaştere a Federaţiilor Internaţionale

5. Independenţă completă pentru Curtea de Arbitraj în Sport (CAS)

6. Canalul Olympic TV să fie deţinut în proporţie de 50% de toate Federaţiile Internaţionale

7. Fără discriminări împotriva sporturilor care nu sunt în Programul olimpic

8. Includerea tuturor sporturilor non-olimpice în toate programele de dezvoltare şi oportunităţile iniţiate de CIO.

9. O definiţie clară a rolurilor şi responsabilităţilor părţilor interesate în Mişcarea Sportivă pentru a evita suprapunerea eforturilor şi a agendei.

10. Garantarea de acreditare sau de bilete de acces pentru toţi preşedinţii Federaţiilor Internaţionale cu sportivi aflaţi în competiţie.

11. Permiterea tuturor Federaţiilor Internaţionale non-olimpice să facă demonstraţii înainte sau după fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, în fiecare oraş olimpic.

12. Calitate de membru CIO pentru un reprezentant ales al fiecărei Federaţii Internaţionale Olimpice, fără discriminare.

13. Preşedinţii Federaţiilor Internaţionale să aibă dreptul de a prezenta medaliile sportivilor în timpul ceremoniilor de prezentare a Jocurilor Olimpice.

14. O mai mare implicare a Ministerelor de Sport în Mişcarea Olimpică, deoarece acestea sunt susţinătoarele financiare majore în sport şi ale competiţiilor sportive, la nivel naţional şi internaţional.

15. Permisiunea oraşelor-candidate să se prezinte Federaţiilor Olimpice şi non-Olimpice. De asemenea, principii etice clare stabilite pentru a permite membrilor cu drept de vot să viziteze oraşele-candidate.

16. Reprezentarea în procesul de votare al CIO să fie corectă, reprezentativă şi egală.

17. Transparenţă completă în privinţa consultanţilor, salariilor şi contractelor.

18. Încurajarea şi suportul complet pentru evenimentele multi-sport, în afara Jocurilor Olimpice, pentru a creşte expunerea şi oportunităţile tuturor sporturilor, asigurând o dezvoltare complementară pentru Jocuri.

19. Clarificări ale punctelor de colaborare pe proiecte şi responsabilităţi între CIO şi SportAccord.

20. Un protocol public privitor la toate punctele.