A trecut o lună şi aproape zece zile de când a murit, dar jalea celor care l-au cunoscut nu s-a stins.
În ziua când Gabriel Cudi - tânărul din Ţeţchea omorât cu o motocoasă în grădina casei părinteşti după o altercaţie cu naşul propriului unchi, pentru o bucată de pământ - ar fi împlinit 20 de ani, aproximativ 50 de localnici, vecini, foşti colegi de şcoală şi de muncă de la Holcim, fosta iubită, bunica, mătuşile şi, fireşte, părinţii, au participat la o procesiune care a fost atât un omagiu în amintirea tânărului a cărui viaţă a fost curmată prematur şi tragic, cât şi un protest tăcut la adresa poliţiştilor şi procurorilor care trenează ancheta.
Altar la locul crimei
Apropiaţii lui Gabriel s-au adunat vineri după-amiază în curtea casei în care acesta locuise împreună cu sora, mama şi tatăl adoptiv, aceeaşi unde pe 20 august avusese loc omorul. Majoritatea tineri, cei care au vrut să-i mai aducă acestuia încă un omagiu au intrat şi în camera acestuia, pe care părinţii nu o mai folosesc, lăsând patul făcut, cu un chimono şi centura neagră la karate pe care tânărul, membru al Clubului Sportiv Comunal Ţeţchea, o obţinuse împreună cu nenumărate medalii.
"Am vrut să ne adunăm şi să facem un marş al tăcerii prin care dorim comemorarea lui Gabriel, pentru că astăzi ar fi împlinit 20 de ani, dar şi pentru că vrem adevăr şi dreptate", a spus mama tânărului, Mihaela Tuşe, marcată că acum o lună, bărbatul care l-a ucis fusese lăsat în libertate de anchetatori încă înainte ca ea să reuşească să scoată de la morgă trupul fără viaţă al băiatului.
"De atunci nu am primit nicio comunicare de la poliţişti sau procurori. Neoficial am aflat numai, de la un poliţist din comună, că cel care l-a omorât cu motocoasa a fost încadrat la omor din culpă şi că dosarul deschis la Oradea a fost trimis apoi la Aleşd şi de aici din nou întors la Oradea", a povestit femeia, nemângâiată cu gândul că ucigaşul va scăpa mai uşor decât ar merita, dar şi de faptul că, locuind doar la câteva case distanţă, îl vede zilnic fără nicio grijă.
Tăcere spartă
După aproximativ un ceas, timp în care foştii colegi şi prieteni ai lui Gabriel şi-au povestit diverse întâmplări comune, procesiunea a pornit din casa părintească a tânărului spre stadionul comunal, acolo unde - rănit fiind, plin de sânge - a fost dus spre a fi preluat de un elicopter al SMURD venit de urgenţă, dar al cărui echipaj, după circa 45 de minute de încercări de a-l resuscita, a fost nevoit să-i declare decesul cauzat de hemoragia abundentă la nivelul toracelui.
Oamenii au parcurs cei doi kilometri şi jumătate în deplină tăcere, până lângă terenul de sport unde a fost ridicată, după crimă, o piatră funerară în amintirea tânărului ucis, cu o fotografie a acestuia şi cu inscripţia "De aici a plecat Gabriel. Drum bun, suflet drag".
Doar aici, liniştea a fost întreruptă de bocetele mamei, tatălui şi bunicii lui Gabriel, care nu şi-au putut stăpâni hohotele de plâns, dar şi de singura scandare, a unor fete, care au cerut: "Vrem dreptate!", motivând "Criminalul e în libertate!".
După ce cu toţii au lăsat la piatra funerară flori şi fotografii ale fostului coleg şi prieten, participanţii au reluat procesiunea spre celălalt capăt al satului, la cimitir. Unde, iarăşi în tăcere, sub ultimele raze ale soarelui de toamnă, luminos, dar rece, au stat din nou, simbolic, "cu Gabriel"...
Ucidere din culpă
De precizat că bărbatul care l-a hăcuit pe tânăr este anchetat pentru ucidere din culpă, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Bărbatul susţine că moartea lui Gabriel a fost un accident.
"Se pare că a fost un conflict spontan, victima nu avea nicio implicare, era în spatele inculpatului care cosea cu o coasă mecanică şi nu a înţeles să o oprească din funcţiune. Din ce spun şi martorii, neobservând victima în spatele său, inculpatul s-a întors brusc cu coasa în funcţiune şi i-a provocat o plagă la nivelul pieptului şi al braţului drept", declara, la acea vreme, prim procurorul adjunct al Parchetului Bihor, Maria Cotrău.