Caritas Catolica a organizat vineri la Oradea primul marş de conştientizare în privința bolii Alzheimer, la care au participat zeci de pacienţi, îngrijitorii lor, precum și persoane care au vrut să-și arate solidaritatea. ONG-ul organizează pentru persoanele diagnosticate cu această boală întâlniri periodice cu specialişti din domeniu.

Boală fără leac

Evenimentul a fost inspirat de marşuri similare organizate în Ungaria și care au rolul de a atenţiona publicul cu privire la situaţia bolnavilor de Alzheimer şi de a promova acceptarea lor în societate.

Marşul din Oradea a debutat vineri la ora 10.30 în curtea Bisericii Reformate Rét, din apropierea gării centrale, unde organizatoarea principală a evenimentului, Andrea Dombi, angajată a Caritas Catolica, a prezentat câteva detalii despre însemnătatea acestui eveniment, precum şi despre afecţiunea neurologică ce se manifestă în special la persoanele vârstnice, de peste 65 de ani.

„Alzheimerul este, din păcate, incurabil în prezent. Singura soluţie este prevenţia. Prin urmare, iniţiativele care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale pacienţilor, cum ar fi crearea unui mediu favorabil persoanelor cu demenţă, au ajuns în prim plan. Un mediu favorabil este ca persoanele afectate să fie înţelese, rudele şi îngrijitorii lor să fie respectaţi şi sprijiniţi. Într-un oraş, mediu favorabil înseamnă că membrii comunităţii ştiu şi înţeleg ce este demenţa, iar persoanele cu demenţă se simt parte a comunităţii şi drepturile lor sunt recunoscute", a spus Andrea Dombi, potrivit unui comunicat trimis ulterior de Caritas Catolica.

Participanţii, circa 100 de persoane, s-au adunat apoi pentru a pleca în marş pe traseul Bulevardul Ştefan cel Mare - strada Berzei - Şirul Canonicilor, până la Catedrala romano-catolică din curtea Palatului Baroc.

La cafea cu specialiştii

În cadrul aceluiaşi eveniment, Andrea Dombi a precizat că ONG-ul pe care-l reprezintă ține periodic o așa numită "Cafenea Alzheimer", adică întâlniri la un ceai ori o cafea la care sunt invitaţi pacienţii, îngrijitorii lor, precum şi specialişti în domeniu.

„De multe ori îngrijitorii se izbesc de anumite probleme în comunicarea cu persoanele pe care le au în grijă şi întâlnirea aceasta este momentul în care ei îşi pot expune problema, să discute şi să încerce să găsească modalităţi de rezolvare, cu ajutorul psihiatrilor participanţi la întâlnire", a detaliat, pentru BIHOREANUL, Tamás Szombati-Gille, de la biroul de presă al Caritas Catolica.

Proiectul a demarat în timpul pandemiei de Covid-19, iar, după o pauză, a fost reluat la finalul anului trecut. Anul acesta, s-au ţinut trei întâlniri în sediul Caritas Catolica. 

Organizatorii îşi doresc să ţină astfel de întâlniri în fiecare lună, asta dacă vor fi doritori. Cei care vor să participe pot afla mai multe detalii sunând la numărul de telefon al secretariatului ONG-ului – 0359427777 ori trimiţând un e-mail la adresa caritas.oradea@gmail.com.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!