Moartea pădurarului maramureşean Liviu Pop, ucis în timp ce încerca să oprească nişte hoţi de lemne, scoate românii în stradă. Pe 3 noiembrie, sunt programate proteste în marile oraşe ale ţării, inclusiv în Oradea, pentru a le cere autorităţilor să stopeze tăierile ilegale de copaci.

Organizatorii orădeni ai marşului sunt doi liceeni, Andra Cloştorfeanu (elevă în clasa a XII-a la Colegiul Mihai Eminescu şi una dintre cele două tinere care organizează şi protestele „Fridays for Future”, pentru atragerea atenţiei asupra schimbărilor climatice) şi Alex Trandafir (elev în clasa a XII-a la Colegiul Emanuil Gojdu, care în vară a organizat gratuit ture ghidate prin Oradea pentru toţi curioşii).

„Marşul pentru păduri”, cum a fost denumită manifestarea, va începe pe 3 noiembrie, la ora 15, în Piaţa Unirii. De aici, participanţii vor porni pe traseu prin centrul oraşului: str. Vasile Alecsandri, Parcul 1 Decembrie, Podul Paralelor, malul drept al Crişului Repede, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii.

În ziua protestului, Alex va împlini 18 ani, aşa că a decis ca, în loc să-şi invite prietenii la un chef, îi cheamă să „sărbătorească” la protest. „Protecţia pădurilor este un subiect pentru care chiar cred că merită să milităm, aşa că am hotărât să-mi chem şi prietenii la acest majorat al meu”, a declarat Alex, pentru BIHOREANUL. Spre deosebire de alţi tineri de vârsta lui, el nu va organiza o petrecere somptuoasă, la vreun local din oraş, aşa că prietenii care vor dori să-l celebreze vor trebui să o facă în stradă.

Alex Trandafir, majorat