Peste 120 de maşini împodobite cu drapelul naţional s-au încolonat, sâmbătă, pe şoseaua Oradea-Sânmartin, în apropierea sensului giratoriu de la intrarea în municipiu. La ora 11, maşinile s-au pus în mişcare pentru a parcurge prima etapă a Marşului Tricolorului, manifestare iniţiată de asociaţia orădeană Decoperă România 4x4 şi dedicată Zilei Naţionale. Prima ediţie a marşului a avut loc anul trecut.

Coloana motorizată a dat un tur al Oradiei în sunet de claxoane şi cu "Treceţi batalioane române Carpaţii!" răsunând din megafoanele montate pe prima maşină.

Maşinile au pornit din sens giratoriu de la Selgros, parcurgând traseul: Nufărul - bulevardul Magheru - Republicii - Gara Centrală - bulevardul Ştefan cel Mare - sens giratoriu Episcopia Bihor - bulevardul Transilvaniei - bulevardul Dacia - sens giratoriu PIC - bulevardul Dacia - bulevardul Decebal - Tudor Vladimirescu - Meşteşugarilor - Calea Aradului - sens giratoriu Real I - Calea Aradului - Iuliu Maniu - Teatrul Regina Maria. Coloana s-a deplasat fără niciun fel de incident pe banda de mică viteză.

Din cauza faptului că organizatorii au optat în acest an să nu apeleze la ajutorul Poliţiei, care ar fi putut pune la dispoziţie o maşină antemergătoare, partea motorizată a "Marşului Tricolorului" a durat ceva mai mult de două ore.

În jurul orei 13, maşinile împodobite cu tricolorul românesc au ajuns în Piaţa Regina Maria. Participanţii au coborât din maşini şi s-au încolonat în spatele unui imens drapel la capătul Corsoului dinspre fosta Agenţie CFR, locul stabilit pentru pornirea celei de a doua etape a traseului, parcurgerea pietonalei pe jos.

Vreme de o jumătate de ceas oamenii au aşteptat zgribuliţi venirea călăreţilor programaţi să meargă în fruntea grupului de patrioţi. Într-un final, coloana a pornit la drum, în frunte cu trei călăreţi, doi bărbaţi îmbrăcaţi în strai popular şi o adolescentă. Cei trei erau călare pe exemplare superbe aduse special de la un manej privat din Betfia. În spatele lor, dar în faţa imensului drapel tricolor, o "ţărăncuţă" de numai patru anişori dădea ritmul paşilor în care s-a deplasat coloana.

Timp de aproape o oră, cât a durat marşul pe jos, până la intersecţia cu strada Dunării şi înapoi, geamurile caselor de pe Corso au vibrat în decibelii răbufniţi din cele peste 150 de piepturi de bărbaţi, femei, copii, care au cântat neosteniţi imnul României, dar şi cântecele patriotice "Treceţi batalioane române Carpaţii!" şi "Aşa-i românul". Puţinii trecători de la ora aceea au fost impresionaţi, iar unii chiar au imortalizat coloana de patrioţi.

Marşul s-a încheiat în jurul orei 14.30, când toate maşinile care umpluseră la refuz parcările din zona Teatrului Regina Maria s-au retras, tot în sunet de claxoane.