Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor îi invită pe orădeni la un concert de muzică clasică oferit de duetul Duo Varadiensis, special de 1 martie. Recitalul va avea loc la Casa Darvas -  La Roche, cu începere de la ora 17, iar intrarea este liberă.

Duo Varadiensis s-a înfiinţat în anul 2016 şi este compus din violoniştii orădeni Lucian Maliţa şi Alexandru Iosif Thurzó.

Lucian Maliţa a debutat la vârsta de 10 ani, când a reprezentat judeţul Bihor la emisiunea-concurs "Dialog de la distanţă", juriul naţional acordându-i pentru interpretare nota maximă. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică din Bucureşti, urmând apoi Conservatorul "Ciprian Porumbescu", unde a fost coordonat de renumitul profesor de vioară Modest Iftinchi. După finalizarea studiilor muzicale, s-a reîntors la Oradea ca profesor de vioară pentru o perioadă de 5 ani la Şcoala de Arte "Francisc Hubic", după care s-a alăturat orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea.

Alexandru Iosif Thurzó provine dintr-o familie de muzicieni, mama sa a fost mezzosoprană, iar tatăl muzicolog şi organizator de spectacole de operă. Absolvent al Conservatorului "George Enescu" din Iaşi, violonistul orădean are trecute în palmaresul său peste 3.000 de concerte susţinute în ţară şi în străinătate. Este într-o strânsă colaborare de peste 20 ani cu Şcoala de muzică din oraşul Brasilia din Brazilia, unde timp de 3 luni pe an predă, susţine concerte şi descoperă noi talente.

În cadrul concertului de mărţişor, publicul va audia compoziţii muzicale din repertoriul artiştilor Georg Friedrich Händel, Joseph Haydn, Edvard Grieg, Franz Peter Schubert.