Bătrânii ar zice că nici mărţişoarele nu mai sunt ce-au fost. Dacă mai demult era suficient un şnur frumos împletit din aţă albă şi roşie, în 2010 pretenţiile clienţilor sunt mai mari. Motiv pentru care pe mesele vânzătorilor de mărţişoare au ajuns şi obiecte ce nu pot fi agăţate în piept, dar sunt pufoase şi vioi-colorate. De pildă, comercianţii de pe Corso vând, cu zece lei, pisici din plastic cu blană artificială, aşezate într-un coş. Ineditul lor constă în faptul că, atunci când sunt atinse, miaună. La fel de artificial.

Nici papagalii din plastic nu se pot agăţa pe sacou, dar au priză printre orădeni. Albaştrii sau roşii, păsările vin „la pachet" cu un pom tot din plastic. Preţul: 10 lei.

Pe lângă aceste „extravaganţe", îşi mai fac loc şi hornarii sau micuţe flori şi perluţe, transformate în mărţişoare. Modestia acestora e dovedită şi de preţul lor, care începe de la un leu şi ajunge la 6 în cazul mărţişoarelor ce au avut nevoie de multă migală.

Nu au fost uitate de comercianţi broşele, de cele mai multe ori aurii şi cu cât mai multe pietre. Evident, nimic autentic, însă tocmai strălucirea lor atrage orădenii, care dau în jur de cinci lei pe un astfel de mărţişor.