Mii de şoferi de TIR din ţări precum România, Ungaria şi Slovenia petrec Crăciunul blocaţi în portul Dover, Marea Britanie, după ce Franţa a închis, luni, graniţa, ca o măsură pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov-2.

Între timp, cele două ţări au ajuns la un acord pentru a permite şoferilor să traverseze Canalul Mânecii, dacă au un rezultat negativ la testul rapid de Covid-19. Autorităţile engleze estimează însă că va dura mai multe zile până când coloana de mii de TIR-uri se va „evapora”, adică toţi şoferii sănătoşi vor trece graniţa.

Printre şoferii blocaţi se află şi orădeanul Dumitru Toma (41 de ani), care spera să petreacă prima zi de Crăciun acasă, alături de soţia sa şi de fiica lor, în vârstă de 12 ani. Potrivit unui reportaj Daily Mail, citat de hotnews.ro, Toma a ajuns în Dover luni, imediat după ce Franţa a închis graniţa. Acasă, la Oradea, este așteptat de soția sa, Alina, 40 de ani, și de fiica lor de 12 ani, Daria Maria.

”În mod normal, de Crăciun aș fi fost cu întreaga mea familie, soția, fiica, mama, frații și surorile, nepoatele și nepoții, dar anul acesta îmi voi petrece Crăciunul blocat aici în Anglia”, a spus Toma, pentru Daily Mail.

„Nu e bine, nu e bine deloc, dar astea sunt pericolele jobului. Nu vreau să dorm în cabină pentru a patra noapte la rând, dar nu am ce face. Mi-e dor de soţia şi de fiica mea, am vorbit cu ele la telefon, dar nu e la fel”, a mai spus orădeanul. Acesta a mai adăugat că familia lui ştie că, în meseria lui, există riscul să rateze sărbătorile.

Doner UK

Blocaţi la graniţă

După ce duminică autorităţile din Marea Britanie au anunţat că au depistat o nouă tulpină a virusului Sars-Cov-2, cu 70% mai contagioasă, Franţa a închis graniţa cu această ţară, ceea ce a creat un ambuteiaj în portul britanic Dover.

Marţi, Franţa a fost de acord să redeschidă graniţa, dar cu condiţia testării rapide a tuturor celor care ies din Marea Britanie. Un loc de testare a fost amenajat în apropiere de Dover, dar testarea celor aproximativ 10.000 de şoferi merge foarte lent.

”Testarea merge foarte lent, credeam că o să fie mai rapid, așa că voi fi în camionul meu în ziua de Crăciun, nu există îndoială”, a spus și Andik Jozsef, un şofer de TIR din Ungaria.

Situaţia a fost de-a dreptul haotică în Dover, în ultimele zile. Furioşi, şoferii acuzau că nu mai au alimente şi băuturi, TIR-urile rămân fără motorină, în magazinele din apropiere cozile sunt mereu uriaşe, iar ei nu au la dispoziţie nici toalete. 

Unii s-au revoltat, dar autorităţile britanice au oprit rapid orice act rebel, arestându-i pe şoferii recalcitranţi. 

Test Covid Doner