Muzeul Ady Endre din Parcul Traian a fost redeschis săptămâna trecută, vineri, după mai bine de un an de lucrări de reabilitare la comanda Consiliului Județean Bihor. Executantul și suma pentru care a fost făcută lucrarea rămân necunoscute, deoarece contractul nu a fost trecut pe portalul instituţiei, dar calitatea lucrărilor poate fi recunoscută de la distanță.

Reabilitarea s-a făcut de tot râsul, prin îngroparea balustradelor ce străjuiesc scara de intrare în treptele placate cu granit. În schimb, amenajarea muzeo-tehnică s-a făcut de tot plânsul: masa la care Ady Endre și-a scris articolele și poemele din perioada orădeană a fost refăcută ca nouă.

În elanul „restaurator”, meseriașii nu doar că au îndepărtat de pe ea patina timpului, lucru de altfel inacceptabil, ci şi urmele negre de grafit de pe stinghia pe care poetul își ascuțea creionul.

Ady și-a însemnat involuntar în lemn trecerea prin vechea cafenea Müller, dar meseriaşii Consiliului Județean au șters urmele tocmai la reabilitarea muzeului menit să-l omagieze...