Orădenii care ies la plimbare pe malul Crişului Repede au parte de un peisaj dezolant. De o săptămână, zeci de peşti morţi, din felurite specii, plutesc la suprafaţa apei.

Autorităţile fac analize pentru a depista motivul mortalităţii piscicole, dar bănuiesc că principala cauză este lipsa de oxigen din apă, provocată la rându-i de debitul mic al râului, dar şi de vegetaţia excesivă de alge. Nu este exclus, însă, ca peştii să fi fost şi bolnavi...

Analize în lucru

Primii peşti morţi au apărut pe 13 august, în zona Sovata. Printre algele care acoperă o mare parte din luciul apei pluteau zeci de exemplare. Angajaţii Serviciului de Gospodărire a Apelor din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri i-au cules, dar fenomenul s-a repetat în fiecare zi a săptămânii trecute, inclusiv în amonte, în zona cuprinsă între podurile Decebal şi Sfântul Ladislau.

Reprezentanţi ai ABA Crişuri şi ai Gărzii de Mediu Bihor au luat probe de apă, dar şi cadavre de peşti, pentru a le face analize şi a afla din ce cauză au murit, rezultatele de laborator urmând să fie gata săptămâna aceasta.

Posibil bolnavi

Specialiştii bănuiesc că motivul principal care determină moartea peştilor este lipsa de oxigen din apă. După cum se ştie, din pricina debitului mic al Crişului şi a căldurii excesive, de mai bine de o lună luciul apei este invadat de alge elodea. "Ziua este deja mai scurtă şi aceste plante acvatice consumă mai mult oxigen decât produc", explică Andrei Togor, reprezentant al Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius.

Nu este exclus însă ca peştii să fie şi bolnavi, întrucât pe unii dintre ei s-au observat urme ale unei ciuperci. Ipoteza poate fi verificată doar după finalizarea analizelor.

Indiferent de cauza mortalităţii, cert e că în Crişul Repede au pierit deja zeci de exemplare din mai multe specii de peşti, de la morunaşi şi scobari până la caraşi şi lini, soiuri considerate mai rezistente.