Zeci de copaci de pe strada Gheorghe Pop de Băseşti, inclusiv de-a lungul gardului Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, unitate de învăţământ care are titlul onorific de "eco-şcoală", au devenit nişte bucăţi inerte de lemn, după ce toate crengile le-au fost tăiate.

Situaţia a fost semnalată BIHOREANULUI de orădeni care locuiesc în zonă. "În fiecare an, au tăiat puţin câte puţin din aceşti copaci. Acum i-au masacrat de tot", spune un localnic. Potrivit acestuia, copacii au rămas complet fără crengi săptămâna trecută, după ce muncitorii unei firme au venit şi au tăiat fiecare ram în parte. Astfel, acum au mai rămas doar trunchiurile groase, fiecare la o înălţime de circa 3 metri.

Contactată de BIHOREANUL, Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a confirmat că tăierile nu au fost făcute la comanda municipalităţii şi nici cu acordul ei. "Un echipaj al Poliţiei Locale a verificat cele sesizate şi a constatat că parohia reformată din zonă a comandat lucrările. Preotul ar fi spus că nu ştia că are nevoie de autorizaţie de la Primărie", a declarat Grama, adăugând că, cel mai probabil, Poliţia Locală va da şi o amendă parohiei cu pricina, vecină cu Şcoala Avram Iancu.

Oamenii care locuiesc în zonă spun însă că acest masacru verde s-a făcut şi cu voia directoarei Şcolii Gimnaziale Avram Iancu, Gheorghina Bârlădeanu, care în trecut ar mai fi solicitat Primăriei să tundă copacii.

Contactată luni de BIHOREANUL, profesoara n-a vrut să spună dacă a cerut sau nu toaletări la copacii aflaţi de-a lungul gardului şcolii, adăugând însă că lucrările le-ar fi făcut... Primăria. "Primăria a făcut toaletările. Ceea ce este în afara şcolii nu este obligaţia noastră, ţine de urbe", a spus Bârlădeanu, refuzând expres să spună dacă o deranjau sau nu copacii din jurul şcolii. Cert este că acum, în jurul unei şcoli care se pretinde "eco" zac doar nişte rămăşiţe ale naturii...