Imaginile din orașul ucrainean Bucha, de lângă Ucraina, unde după retragerea soldaților ruși au rămas pe străzi numeroase cadavre de civili, au șocat întreaga Europă.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris imaginile ca fiind „intolerabile” și a spus că Rusia va trebui să răspundă pentru aceste atrocități comise împotriva poporului ucrainean, scrie Digi24.ro.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că aliații occidentali vor stabili noi sancțiuni împotriva Rusiei în următoarele zile, după atrocitățile comise de soldații ruși la Bucha, pe care le-a calificat drept crime de război. „Vom continua să punem arme la dispoziţia Ucrainei astfel încât această ţară să se poată apăra împotriva invaziei rusești”, a mai declarat Scholz.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat drept „inacceptabile" decesele civililor din Bucha, iar Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a spus la rândul ei că este șocată de acest masacru și a decretat o zi de doliu național în memoria victimelor din Ucraina. 

„Un pumn în stomac”

Și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a pronunțat și a spus că autorii acestor crime trebuie trași la răspundere de justiția internațională. „Condamn cu tărie atrocităţile oribile comise în Bucea şi în alte oraşe din Ucraina ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Toţi autorii unor astfel de crime internaţionale trebuie să fie traşi la răspundere de justiția internațională. România sprijină pe deplin o anchetă amănunţită făcută de Curtea Penală Internațională”, a scris Aurescu, duminică, pe Twitter.

De asemenea, șeful diplomației americane, Antony Blinken, spune că imaginile din Bucha sunt ca un „pumn în stomac” și că cei responsabili de aceste odioase crime de război trebuie să fie trași la răspundere.

„Un genocid”

Președintele Volodimir Zelenskyi a descris situația drept un genocid și a transmis că imaginile ar trebui văzute de mamele soldaților ruși. 

"Mamele soldaților ruși ar trebui să vadă asta. Să vadă ce nenorociți au crescut. Asasini, jefuitori, măcelari", a scris el pe Facebook. Președintele Ucrainei a publicat la rândul său fotografiile cutremurătoare din orașul Bucha.

În plus, autoritățile din Ucraina au acuzat că un alt masacru s-a petrecut și la Irpin, unde militarii ruşi sunt acuzați că au ucis femeile din localitate şi au trecut apoi cu tancul peste ele. 

Rusia acuză o înscenare

Pe de altă parte, Rusia a negat masacrul. Ministerul rus al Apărării a spus, duminică, că forțele sale nu au ucis civili în Bucha, și a susținut că imaginile și știrile cu civilii morți și lăsați pe străzi sunt false, scrie AFP.

„În perioada în care această localitate se afla sub controlul forțelor armate ruse, nici un localnic nu a suferit acțiuni violente”, a precizat ministerul rus al Apărării.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul a susținut și că în imaginile video din Bucha, unele cadavre s-ar mișca, dovadă că imaginile nu sunt autentice. Jurnaliștii BBC din Moscova au relatat că au verificat cu atenție imaginile, inclusiv derulând cu încetinitorul, și nu au observat vreo mișcare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!