Vechea zicală "unde dai şi unde crapă" se potriveşte de minune conflictului creat între Primăria Oradea şi Direcţia Agricolă.

Chemaţi de municipalitate să avizeze tăierea unor nuci din parcul industrial, inspectorii agricoli au descoperit că alţi nuci, de pe un alt teren al Primăriei, din vecinătate, au dispărut. Drept urmare, acum vor să dea o amendă nemaiîntâlnită în Bihor, adică maximul prevăzut de lege pentru tăierea ilegală a unor arbori ocrotiţi. În apărare, municipalitatea spune că nici măcar nu se ştie când au dispărut nucii, ea fiind proprietară a terenului doar din 2008.

Aviz doar pentru unii

În urmă cu două săptămâni, inspectori din cadrul Direcţiei Agricole şi din Primărie s-au dus împreună în parcul industrial de pe Calea Borşului, pentru a analiza o cerere a municipalităţii de avizare pentru tăierea unor nuci. Conform Legii 348 din 2003, nicio persoană fizică sau juridică nu poate tăia nuci fără avizul direcţiilor agricole, aviz ce se dă numai dacă pomii sunt uscaţi ori dacă stau în faţa unor investiţii de interes public. Datorită roadelor sale, care au o compoziţie complexă de substanţe proteice, nucul este o specie ocrotită de lege.

02 Nicolae Hodisan.jpgDeplasaţi în teren, inspectorii au aflat că nucii pentru care Primăria vrea aviz sunt într-o zonă pe unde urmează să treacă un drum şi utilităţile parcului industrial, drept urmare au eliberat avizul necesar. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. "Unul dintre colegii mei care a fost în teren a lucrat pe vremuri la fosta staţiune pomicolă, aflată în spatele parcului industrial. A mers până la staţiune, să vadă ce s-a ales de ea, şi aşa a constatat grozăvia", povesteşte şeful Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan (foto).

Maxim, dar prea puţin

Ajuns la staţiune, inspectorul a dat cu ochii de zeci de trunchiuri şi coroane de nuci tăiate, plus cioturi rămase de la alte zeci de nuci tăiaţi. Practic, un aliniament de 2 kilometri de nuci dispăruse, în total specialiştii aproximând că au fost tăiaţi circa 200 de pomi. "Era un peisaj sinistru, un masacru!", acuză Hodişan, care s-a dus să vadă cu ochii lui zona, de îndată ce subalternul său i-a raportat.

Pomii aveau între 25 şi 30 ani, deci nu erau prea bătrâni. În plus, Direcţia nu a avizat niciodată tăierea lor, semn că acest lucru s-a făcut ilegal. Drept urmare, inspectorii s-au decis să aplice amenda maximă prevăzută de lege: 10.000 de lei. "Nu am mai dat niciodată această amendă, dar în cazul de faţă considerăm că e oricum prea mică. Din păcate, legea nu prevede o amendă pentru fiecare nuc tăiat, ci pentru faptă în general", explică Hodişan.

Directorul adaugă că suma este oricum infimă faţă de cât s-a încasat din trunchiurile nucilor, acesta fiind la ora actuală cel mai scump lemn în România.

Fără răspunsuri

Puşi în faţa acuzelor, reprezentanţii Primăriei nu prea ştiu ce să spună. Asta pentru că nici nu ştiau că deţin atât de mulţi nuci! Fosta staţiune pomicolă a devenit proprietatea municipalităţii abia în 2008, până atunci fiind a Universităţii din Oradea. "Noi am preluat-o prin protocol, dar nu e specificat cu ce fel de arbori am primit-o. Practic, nu ştim dacă nucii erau acolo când am preluat terenul sau au fost tăiaţi înainte", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Sas.

Inspectorii agricoli nu cred, însă, că nucii au fost tăiaţi în urmă cu mai bine de trei ani, justificând că trunchiurile tăiate nu erau atât de uscate. În plus, cred ei, cei care au tăiat nucii i-ar fi valorificat până la ultima creangă, nu i-ar fi lăsat să zacă acolo.

Cert este că, după ce înştiinţarea de amendă va ajunge la Primărie, funcţionarii municipalităţii garantează că vor investiga problema, încercând să afle cum au preluat staţiunea pomicolă (cu pomii în picioare sau deja tăiaţi) şi cine a profitat de valoroşii nuci. Nu e exclus ca pe numele vinovaţilor să se facă şi un denunţ penal. Asta dacă vor fi descoperiţi vreodată...