Ultimele zile au adus numeroase noutăţi în plan juridic. Cu toate acestea, problema principală de actualitate a societăţii româneşti rămâne cea a măsurilor dispuse în plan juridic pentru combaterea pandemiei, mai ales în contextul creşterii numărului de infectări. De aceea, un eveniment relativ banal de săptămâna trecută a stârnit numeroase şi vii comentarii, readucând în atenţie, din păcate, incompetenţa guvernanţilor noştri.

E vorba de faptul că un tânăr a fost scos din metrou cu forţa de mai mulţi jandarmi, pe motiv că nu purta masca de protecţie corespunzător. Nu ne interesează aici cine are dreptate, ci modul generic în care organele statului pot sancţiona conduitele neconforme cu măsurile de protecţie a persoanelor.

Ce a spus tânărul în apărarea sa? Ceva foarte simplu - nu putea purta masca pe nas pentru că are probleme medicale! Ce au făcut jandarmii? Foarte probabil l-au amendat pentru nepurtatul măştii, mai ales avându-se în vedere şi amploarea pe care a luat-o evenimentul.

Problema este, însă, ce va face judecătorul când persoana respectivă va contesta amenda spunând că are o boală care îl împiedică să o poarte? Cum va putea menţine sancţiunea în condiţiile în care, potrivit ordinului ministerial care reglementează purtatul măştii, nu trebuie să poarte mască "persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare", fără a se arăta însă, în concret, care sunt aceste boli. Or, orice dubiu profită acuzatului...

Prima întrebare a oricărui om normal este cum poate exista un asemenea act normativ important care să nu precizeze exact care sunt bolile respiratorii care te exonerează de obligaţia de a purta mască?

Sau cum este posibil ca acelaşi ordin să prevadă şi faptul că nu trebuie să se poarte mască în condiţii de temperatură ridicată sau umiditate crescută, fără a institui însă un asemenea prag de temperatură, respectiv umiditate?

Toate aceste bâlbe nu fac altceva decât să submineze şi bruma de autoritate pe care o mai are Statul Român în faţa propriilor cetăţeni şi, finalmente, să ducă în derizoriu orice măsură adoptată în vedere limitării efectelor pandemiei.