Timp de o săptămână, 50 de studenţi medicinişti din toată ţara vor învăţa cum să gestioneze situaţiile de urgenţă, la una dintre cele mai longevive tabere de medicină din ţară, MASH (Medical Adventure School in Holiday). La fel ca în fiecare an din ultimii 16, tabăra va avea loc în Padiş, unde studenţii vor învăţa, cu această ocazie, şi cum să campeze şi cum să se comporte într-o arie naturală protejată.

În schimb, tematica taberei s-a schimbat puţin în acest an, în sensul că tinerii vor avea mai multe cursuri pe tema intervenţiilor cu victime multiple. "Societatea, în ultimii ani, a evoluat, şi au evoluat şi riscurile care vizează societatea. Aşa că anul acesta am decis să schimbăm un pic şi tema, îndreptându-ne puţin spre alte tipuri de situaţii de urgenţă pe care până acum nu le-am abordat pentru că nici noi nu am crezut că vor lua aşa amploare. Mă gândesc la incidente cu victime multiple, la noile riscuri legate de ceea ce se întâmplă în Europa", a explicat, vineri, într-o conferinţă de presă dr. Hadrian Borcea, şef al UPU-SMURD şi reprezentant al Asociaţiei SARTISS, organizatoarea taberei MASH.

Altfel spus, ţinând cont de ameninţările teroriste din Europa, dar şi de tragedia petrecută în clubul bucureştean Colectiv, lectorii vor încerca să-i înveţe pe studenţi cum să gestioneze cât mai bine tragediile cu mulţi răniţi.

În acest sens, sunt de folos chiar şi coborârile în peşteri care se fac la fiecare ediţie MASH şi care imită bine condiţiile de la căutări pe sub dărâmături, de pildă. "Pe lângă gestionarea situaţiilor de criză cu victime multiple, încercăm să simulăm diferite situaţii limită în care viitorul medic va trebui să ştie ce să facă, cum să facă", a mai spus şeful SMURD.

La fel ca la fiecare din cele 21 de ediţii ale taberei de până acum, parteneri sunt şi Serviciul Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, SMURD Bihor, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare. "A practica medicina de asfalt este total diferit de mediul montan", a spus şi Lucian Nistor, reprezentant Salvamont. Astfel, după o săptămână de stat în munte, tinerii pot să-şi dea seama dacă vor sau nu să fie medici de urgenţă.

O noutate a taberei din acest an este că studenţii vor participa şi la un curs de două ore cu un reporter, care le va explica ce aşteptări are mass-media de la medici în situaţiile de criză sau de urgenţă.

În cele 21 de ediţii ale taberei MASH, circa o mie de studenţi au participat la cursuri. Din aceştia, cam 100 au devenit medici urgentişti.