Maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu, a fost vandalizată de protestatarii împotriva proiectului privind exploatarea de la Roşia Montană. Luneta maşinii a fost spartă, iar protestatarii au aruncat în el cu bancnote false pe care era tipărit numele lui.

Incidentul s-a petrecut joi seară, după ce ministrul a participat la evenimentul "Cafeneaua critică", în Club A din Capitală. Potivit Mediafax, câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui.

Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.


În urma incidentului, ministrul a decis să plece, însă în faţa localului, incidentele au continuat. Protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, cu privire la infracţiunile de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, iar cel care a spart luneta maşinii a şi fost identificat. De altfel, protestatarii care s-au manifestat agresiv să fie identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.