Autoturismele cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie nu vor mai putea fi omologate în România, informează Digi24.ro. Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană, aşadar certificatul emis acolo nu mai este valabil.

Astfel, maşinile cumpărate de la britanici vor primi certificat doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă, începând din 1 ianuarie 2021. Asta implică însă costuri mari, care pot ajunge până la câteva mii de euro, arată aceeaşi sursă.

Portalul Stirileprotv.ro scrie că, de la data menţionată, şoferii vor mai avea voie să circule cu maşinile cu volan pe dreapta din Marea Britanie doar timp 90 de zile pe teritoriul României. Tocmai de aceea, mii de şoferi români, unii dintre ei stabiliţi în Regatul Unit, au venit special acasă la finalul anului trecut pentru a intra în legalitate. 

Şoferii care au înmatriculat deja maşinile aduse din Marea Britanie nu vor trebui să repete procedura. Totuşi, dacă vor face modificări importante înscrise în cartea de identitatea a vehiculului, atunci, pentru a fi omologată maşina, vor trebui să schimbe postul de conducere pe partea stângă, scrie Digi24.ro. 

De-a lungul timpului, unii şoferi au preferat maşinile din Marea Britanie datorită preţului mai scăzut. Economia pentru o astfel de achiziţie se poate pierde, însă, odată cu noile condiţii care trebuie îndeplinite. Schimbarea postului de conducere poate costa de la 500 la câteva mii de euro, în funcţie de modelul maşinii. 

Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie. "Cel mai rău este la depăşiri, pentru că nu poţi, din partea dreaptă, să vezi ce vine din stânga. Astea-s bune în Anglia, dar la noi ar fi bine să circulăm aşa cum se circulă", spune un şofer, citat de Digi24.ro. 

Maşinile aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, vor putea fi omologate în continuare în România, fără a fi modificate, pentru că aceste două ţări fac parte din Uniunea Europeană.