Fiecărei gospodine i s-a întâmplat, cel puţin o dată, să vrea să facă de mâncare, dar să se poticnească în faţa oalelor. Sau, după ore lungi petrecute la serviciu, să prefere pur şi simplu semipreparatele ori mâncarea tip fast-food în loc să îşi pună şorţul şi să gătească.

Mihai Cristian Csillag vrea să facă uitate asemenea porniri. Tânărul de 20 de ani e atât de pasionat de gastronomie încât se oferă să gătească la oricine acasă, doar ca să dea o lecţie de bucătărie sănătoasă. Gratis!

Ciorbă "nespălată"

Născut în Bucureşti, Mihai şi-a schimbat semnificativ viaţa în urmă cu şase ani, când s-a mutat împreună cu mama lui la Oradea. Totuşi, nu s-a lepădat de pasiunea cea mai mare: gastronomia. "Încă de la grădiniţă ziceam că vreau să mă fac bucătar", povesteşte tânărul. Firesc, cei din jur nu i-au dat importanţă, la fel cum n-au crezut că o fi ceva serios în capul lui când, la 7 ani, s-a pus să facă singur o supă de legume.

"Nici măcar n-am spălat sau curăţat legumele, dar am gătit prima mea supă, din care familia s-a prefăcut, cu eleganţă, că mănâncă", rememorează, amuzat, Mihai. Văzându-l însă aşa pasionat, bunica, pe care o consideră cea mai bună bucătăreasă din lume, l-a învăţat să facă o ciorbă adevărată.

Elev-salariat

După ce a intrat la liceu, Mihai a început să înveţe ce înseamnă cu adevărat bucătăria. Elev la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, specializarea Tehnician în gastronomie, a profitat la maximum de fiecare oră de practică. În vacanţa de după clasa a IX-a, la capătul a două săptămâni de practică într-un restaurant cu autoservire din Felix, i s-a propus să rămână angajat ca ajutor de bucătar. A acceptat pe loc şi aşa a învăţat "biblia" bucătăriei, adică felul cum se fac preparatele de bază ori care sunt proporţiile: "Nu găteam nimic sofisticat, era mâncare obişnuită, ce se găseşte în orice bucătărie, doar că la cantităţi foarte mari".

A avut apoi şi alte job-uri, chit că în anii de liceu nu şi-a căutat un loc de muncă. De fiecare dată când primea câte o ofertă nouă, accepta. Aşa că, vreme de patru ani, dimineaţa mergea la şcoală, iar după-amiaza şi în weekend-uri lucra în bucătăria vreunui restaurant ori hotel din Oradea.

"Învaţă din toate"

Unul dintre locurile în care i-a plăcut să gătească a fost hotelul Continental, unde a lucrat tot ca ajutor de bucătar. În acea perioadă a şi participat, împreună cu bucătarul şef, la un concurs de gastronomie al lanţului hotelier. "Echipa noastră a reuşit, după mai mulţi ani, să aducă premiul cel mare la Oradea". Tot atunci, l-a cunoscut pe celebrul chef elveţian Jakob Haussman, un adevărat "guru" al gastronomiei: "Mi-a spus să lucrez în cât mai multe bucătării, să învăţ din toate".

Aşa a făcut. Iar până vara trecută, când a absolvit liceul, a adunat o tolbă de experienţă practică. A lucrat inclusiv pe litoral într-un restaurant de 400 de persoane, în localuri cu specific asiatic, ba chiar a ajuns bucătar şef pentru evenimente la restaurantul orădean Majestic.

Bucătarul tuturor

Acum, Mihai are ambiţii mai mari. Îşi doreşte să lucreze într-un restaurant care pune preţ pe calitatea mâncării şi unde să aibă mână liberă. A primit câteva oferte, le analizează. Dar până când va decide, a început un proiect pe cont propriu: se oferă să fie bucătarul personal al oricărui orădean!

"Oamenii sunt ocupaţi, obosiţi, nu le vine să gătească atunci când ajung acasă. Eu vreau să îi învăţ că fiecare poate găti sănătos, fără mult efort, chiar la el acasă", explică tânărul. Astă-vară, şi-a făcut o pagină de Facebook, "Chef Mihai Cristian", unde se prezintă drept bucătarul care vine la tine acasă şi îţi găteşte orice doreşti, fără să te coste nimic.

Ambiţii... franţuzeşti

Proiectul e abia la început, dar Mihai a adunat deja câteva comenzi. O familie i-a cerut, de exemplu, să pregătească meniul pentru ziua de naştere a copilului lor, iar Mihai i-a răsfăţat pe micuţi cu salate şi tot felul de legume. Spre marea surpriză a părinţilor, copiii n-au respins nici măcar legumele pe care de obicei nu voiau să le vadă. O orădeancă i-a cerut, altă dată, să o înveţe să gătească fructe de mare, iar bucătarul a "servit-o". "Oricine vrea să gătească ceva, dar nu ştie cum, poate să mă cheme", spune tânărul.

Cât despre el, îşi doreşte să se perfecţioneze şi într-o zi să ajungă bucătar în propriul local. "Mi-ar plăcea să am un restaurant cochet, pe stil franţuzesc", mărturiseşte Mihai. Nu ştie dacă va reuşi să-şi îndeplinească visul în Oradea, aşa că ia în calcul şi varianta să se mute în alt oraş. Până atunci, însă, e determinat să gătească, gratis, pentru orădeni, fără să aştepte nicio recompensă. Îi este destul dacă, după lecţiile lui, "învăţăceii" se conving că mâncarea gătită de mâna lor e mai bună decât orice semipreparat.