Renumitul restaurant Corsarul din Cetate a găzduit lansarea Asociației Pizzerilor Napoletani din Oradea și a devenit prima pizzerie napoletană autentică din România, odată cu desfășurarea primului Masterclass de pizza napoletană oferit de doi campioni mondiali în ceea ce profesioniștii din domeniu consideră a fi mai mult decât o meserie - o artă.

Cu același prilej, președintele Asociației Pizzaiuoli Napoletani, anume venit din Italia, i-a înmânat lui Eugen Pocian, proprietar și Chef al restaurantului, titlul de ambasador al organizației ce promovează pizza napoletană în întreaga lume.

„Oradea pe hartă”

Evenimentul de lansare a Asociației Pizzerilor Napoletani din Oradea a avut loc miercuri în incinta Restaurantului Corsarul din Cetate, scopul fiind - ca de altfel și al Associazione Pizzaiuoli Napoletani din Napoli - acela de a promova pizza napoletană în România.

Terasa restaurantului, devenit prima pizzerie napoletană din țară, a fost de altfel ornată cu sute de produse și ingrediente utilizate în mod tradițional la prepararea acestei pizza - făină, brânzeturi și mezeluri, roșii și ciuperci proaspete și conservate, măsline și ulei de măsline, sosuri și mirodenii în zeci de varietăți.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența unei delegații a Asociației Pizzaiuoli Napoletani (APN), fondată în 1998 și condusă de președintele Gianluca Pirro, a reprezentantului companiei Mainardi Food, Eduardo Mainardi, specializată din 1984 în furnizarea de produse și echipamente pentru bucătărie, precum și a doi vestiți pizzeri, Pasquale Poerio și Alen Radanovici, campioni mondiali la ediția din acest an a Campionatului Mondial de Pizza Napoletană.

„Ne-am propus, împreună cu Eugen Pocian (n.r. – Chef și proprietar al Restaurantului Corsarul) ca prin acest eveniment să punem Oradea pe harta internațională a pizzei napoletane”, a explicat motivul alăturării acestuia la rețeaua mondială de pizza napoletană Makkai Zsolt, marketing executive al restaurantului.

De altfel, Restaurantului Corsarul i-a fost înmânată recunoașterea ca prima pizzerie napoletană din România, ceea ce oferă clienților șansa de a savura aromele autentice napolitane fără a fi nevoie să călătorească până în Napoli, iar lui Chef Eugen Pocian – care activează în acest domeniu de 30 de ani după ce și-a făcut ucenicia chiar în Italia, iar apoi a investit în formarea unei echipe de pizzeri de înaltă calificare și a participat la numeroase competiții gastronomice internaționale – titlul de ambasador al mărcii APN.

„Meserie și artă” recunoscute de UNESCO

„Prin membrii noștri promovăm în întreaga lume pizza napoletană și meseria de pizzer, care este mai mult decât o meserie, o artă, recunoscută în patrimoniul universal UNESCO. Noi, napoletanii, avem această meserie în ADN și o promovăm în toată lumea prin evenimente publice”, a spus și președintele Associazione Pizzaiuoli Napoletani, Gianluca Pirro.

Exemplificând, acesta a amintit despre un eveniment atestat ca record de Guiness Book pentru prepararea celei mai lungi pizza napoletane, de 2 kilometri, și a celei mai mari pizza napoletane prăjite, cu un diametru de 8 metri, târgurile Tutto Pizza și, nu în ultimul rând, Campionatul Mondial de Pizza Napoletană, cu etape de calificare desfășurate în întreaga lume și finala, desigur, la Napoli, unde funcționează, sub egida APN, inclusiv o școală de formare a pizzerilor.

„Mesajul meu pentru pizzeri este să se înscrie în Asociație pentru a dezvolta această artă. Este o meserie și o artă cu care oriunde pe pământ nu rămâi fără lucru”, a spus și Eduardo Mainardi, proprietarul companiei ce-i poartă numele, specializată în distribuția produselor de cea mai înaltă calitate destinate pizzeriilor și bucătăriilor.

O afirmație întărită și de popularul Lucian Marinescu, producătorul emisiunii „Umami - al cincilea gust” de la Pro TV, care a precizat că pizza are în lume o cotă de piață uriașă, de 87%.

Campioni profesori

În prezența invitaților, între care și primarul Oradiei, Florin Birta, precum și a pizzerilor profesioniști și amatori, campionii mondiali Pasquale Poerio și Alen Radanovici au preparat cele două tipuri de pizza cu care și-au câștigat trofeele de cei mai buni pizzeri napoletani din lume la categoria pizza contemporană - o marinara reinterpretată, cu anșoa, și, la categoria pizza de sezon - cu mozzarella, roșii marinate, măsline, ricotta, coajă de lime răzuită și un fel de crutoane din grâu dur, crocante.

Birta Corsarul

Bineînțeles, cei prezenți au gustat bunătățile, un vin prosecco anume îmbuteliat pentru Restaurantul Corsarul într-o sticlă de 6 litri și dulciuri italienești, dintre care nu au lipsit tradiționalele cannoli și tiramisu.

De asemenea, pizzerii profesioniști și pasionații de pizza au participat - în premieră pentru România - la un Masterclass Pizza Napoletană pentru a învăța de la campioni câteva dintre secretele succesului acestui produs. Unul de mare tradiție care și-a câștigat popularitatea pe tot globul atât pentru că italienii îl fac „cu inima”, cât și datorită ingredientelor, de la făina cu calități speciale rezultate din modul de morărit, până la roșiile cu gust unic mulțumită solului vulcanic plin de minerale și a aerului cu enzime din zona Napoli...

Masterclass Corsarul

Partenerii evenimentului au fost 

Mainardi Food

Biador Aparthotel

Distri Fresh

Restaurant Corsarul

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!