După ce, în luna decembrie, s-a opus chiar supunerii la vot a parteneriatului între Universitate şi Primăria Oradea pentru construirea unui cămin studenţesc în campus, motivând că are dubii privind legalitatea acestei asocieri, în şedinţa de luni, prima din 2019, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, le-a cerut colegilor săi să voteze această asociere, dar cu câteva modificări faţă de forma propusă de municipalitate.

Să facă demersuri!

În forma supusă luni votului senatorilor, contractul de parteneriat prevede că „Municipiul Oradea şi/sau Universitatea din Oradea, în baza competenţelor, vor face demersurile pentru a obţine avizele necesare, fiind responsabile ca proiectul să se desfăşoare în deplină legalitate”. Legalitatea invocată vizează chiar dreptul de a construi pe acest teren, care este în proprietatea Ministerului Educaţiei şi dat în administrare Universităţii.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, în decembrie, Curilă s-a opus parteneriatului tocmai pentru că nu era obţinut acordul Guvernului pentru această construcţie. „Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea”, a declarat Curilă la acea vreme, după o şedinţă a Senatului la care a participat însuşi primarul Ilie Bolojan, tocmai ca să-i convingă pe membrii forului să voteze asocierea.

În forma contractului aprobată luni, se mai prevede că, după expirarea duratei minime a asocierii, de 20 de ani, dacă nu va fi prelungit contractul, Universitatea va avea drept de preemţiune în cazul vânzării sau închirierii imobilului. De asemenea, clădirea va trebui să aibă destinaţia de cămin studenţesc în toată această perioadă.

Majoritate confortabilă

În urmă cu o lună, refuzul lui Curilă de a supune măcar votului parteneriatul i-a atras multe critici din partea senatorilor, ba chiar studenţii din Senat i-au cerut demisia pentru că nu respectă voia membrilor forului.

În şedinţa de luni, spiritele au fost însă calme şi niciun senator n-a obiectat faţă de forma propusă votului. Proiectul a fost votat cu 52 de voturi pentru, trei abţineri şi nici un vot împotrivă. Întrebat de BIHOREANUL despre finalitatea acestei situaţii, preşedintele Curilă a precizat că va transmite un comunicat de presă, prin care îşi va explica poziţia şi deciziile.

Cert este că Primăria şi Universitatea vor putea declanşa demersurile pentru realizarea documentaţiei necesare construcţiei noului cămin. Înainte, însă, parteneriatul, în forma aprobată de universitari, trebuie să primească şi acordul Consiliului Local. Aleşii orădenilor l-ar putea dezbate chiar miercuri, când este programată o şedinţă ordinară.

UPDATE: Curilă consideră că, de fapt, a deblocat proiectul

Într-un comunicat de presă transmis luni seară, ulterior publicării acestui articol, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, susţine că, în realitate, el a deblocat proiectul masterplan-ului Primăriei, "necesar dezvoltării Universităţii din Oradea", prin introducerea noilor prevederi, care asigură legalitatea demersului. 

"Preocuparea noastră este ca în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea Educaţiei Naţionale, materialele înaintate Senatului universitar pentru decizii de asemenea importanţă să fie cât mai exacte, având ca efect grăbirea aprobării propunerilor şi desfăşurarea proiectelor în deplină legalitate", se arată în comunicatul semnat de Curilă. Altfel spus, pentru că parteneriatul nu a fost clar, Senatul a trebuit să-l lămurească, ceea ce a cauzat întârzierea în aprobarea lui.

Preşedintele nu explică însă de ce n-a putut face aceste precizări în contractul de parteneriat în decembrie, atunci când colegii lui din forul academic i-au cerut să supună votului documentul. În schimb, Curilă subliniază că acest parteneriat este atipic, exemplificând cu înţelegerea pe care Universitatea o are cu Compania Naţională de Investiţii şi care, după ce va construi un cămin, aşa cum a promis, va transfera construcţia Universităţii. Însă, în parteneriatul cu municipalitatea, se prevede că imobilul va rămâne în proprietatea Primăriei. 

În final, preşedintele Senatului arată că speră că "toţi factorii abilitaţi vor conlucra cu bună credinţă pentru punerea în practică a proiectelor care să ducă la creşterea calităţii procesului de învăţământ şi formarea în Universitatea Oradea a specialiştilor de înaltă ţinută academică şi profesională care vor contribui la dezvoltarea durabilă a municipiului Oradea în contextul pieţei economice globale".