Direcţia pentru Sănătate Publică Bihor a anunţat joi că în aceeaşi zi va fi livrată o primă tranşă 50.000 de măşti chirurgicale fabricate în România de un consorţiu care are un punct de lucru şi în Bihor.

Urmează să fie livrate în Bihor de la finalul lunii aprilie şi măşti mai performante, folosite în special în spitale, de tip FFP2 şi FFP3.

Într-un comunicat transmis de dr. Dorel Ţîrţ se precizează că, în urmă cu o săptămână, prefectul Dumitru Ţiplea a mers într-o vizită la punctul de lucru din Bihor al unui consorţiu românesc care produce echipamente medicale de protecţie.

În urma analizei produselor şi a discuţiilor purtate în cadrul vizitei, managementul consorţiului a înaintat către Instituţia Prefectului - Judeţul Bihor o ofertă pentru:

- măşti chirurgicale 3 straturi, din care 50.000 disponibile din 9 aprilie, respectiv 100.000 disponibile pentru livrare săptămânală din 13 aprilie
- măşti FFP 2, 10.000 disponibile pentru livrare săptămânală începând cu 27 aprilie
- măşti FFP 3, 10.000 disponibile pentru livrare săptămânală începând cu 4 mai

"Prefectul Dumitru Ţiplea şi dr. Gheorghe Carp au avizat procesul de achiziţie, astfel că astăzi, 9 aprilie, va fi livrată prima tranşă de măşti", se arată în informarea DSP Bihor.

În prima fază, echipamentele vor fi distribuite către personalul din unităţile sanitare şi structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Bihor, potrivit aceleiaşi surse.

Firma care produce măştile este TechTex SRL, parte a grupului Taparo. Un punct de lucru al firmei este deschis în Oşorhei, însă măştile se fac în altă parte a ţării, mai precis în judeţul Maramureş. În Bihor, angajaţii prelucrează un material necesar măştilor.