Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a emis vineri un ordin special prin care, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, personalului din unităţile sanitare publice i se interzice să activeze simultan şi în sistem privat. Reglementarea a fost anunţată vineri de DSP Bihor, care arată că măsura are ca scop creşterea gradului de prevenire a răspândirii bolilor şi, implicit, protejarea pacienţilor şi cadrelor medicale.

„Astăzi, 27 martie, prefectul Dumitru Țiplea a emis un ordin prin care, pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice își va desfășura activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază. Măsura a fost dispusă în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, pentru a crește gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județul Bihor”, se explică în comunicatul DSP Bihor.

Potrivit acestuia, nerespectarea prevederilor noului ordin al prefectului, cu nr. 199/2000, atrage posibilitatea aplicării de sancţiuni legale, „de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate și până la întocmirea de dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.

Ordinul nr. 199/2020 al prefectului de Bihor dispune, de asemenea, o serie măsuri pe care conducerea unităților spitalicești trebuie să le aplice pentru protecția personalului:

- reorganizarea programului și a permanenței personalului sanitar, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, atât în unitățile spitalicești publice, cât și în cele private;

- stabilirea unui program de activitate cu respectarea timpului de odihnă necesar pentru personalul medical, astfel încât să se asigure rotirea acestuia;

- realizarea serviciului de gardă numai cu medici titulari;

- suspendarea contractelor individuale de muncă pentru efectuarea de gărzi cu cadrele medicale din afara spitalului;

- acoperirea necesarului de personal în situații speciale prin detașarea/delegarea de cadre medicale și nemedicale între unitățile sanitare”.

Conform DSP, orice derogare de la prevederile ordinului poate fi făcută numai cu aprobarea dr. Gheorghe Carp, împuternicit de prefect, cu două săptămâni în urmă, să asigure coordonarea integrată a tuturor unităților sanitare din sistemul public din județul Bihor.

De asemenea, DSP precizează că măsurile incluse în ordinul 199/2020 al prefectului au caracter excepțional și pun în aplicare Ordinul nr. 74.527/23 martie 2020 al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, referitor la instituirea unor măsuri pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus în unităţile medicale publice şi private.

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, ordinul emis vineri de prefect survine după ce unii medici din unităţi sanitare de stat din judeţ ar fi afirmat că nu acceptă să lucreze cu pacienţii posibil infectaţi în aceste unităţi, dar au continuat să lucreze în regim privat, unde riscurile de contaminare sunt cel puţin egale.