Prefectul Claudiu Pop a anunţat într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, că, întrunit cu o zi înainte, Comitetul judeţean pentru combaterea bolilor a dispus mai multe măsuri preventive pentru a evita apariţia la unor cazuri de boală a limbii albastre la animalele rumegătoare, ţinând cont de reglementările primite la nivel naţional, de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).

"Măsura principală luată ieri este de închidere a tuturor târgurilor de animale din Bihor, începând de ieri până 5 octombrie. Fac precizarea că este o acţiune preventivă, pentru ca această pandemie să nu se transfere şi în Bihor. Am informat primarii despre acest lucru şi de asemenea, şi Poliţia Bihor, care împreună cu Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor întreprinde controale pentru duce la îndeplinire a acestei dispoziţii", a declarat Pop.

Prefectul a ţinut să accentueze că măsura este una preventivă, deoarece "deocamdată în Bihor nu s-a înregistrat niciun caz de boală a limbii albastre".

Boala este produsă de un virus, afectând rumegătoarele, şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage (care se hrănesc cu sânge) şi nu prin contact direct între animale, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu sunt un pericol pentru sănătatea omului.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar în legătură cu apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau cu tăierile de necesitate.
În plus, trebuie respectate regulile sanitar-veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Primul caz de boala limbii albastre a fost diagnosticat în România pe 22 august, în judeţul Buzău. Într-un bilanţ transmis săptămâna trecută, ANSVSA preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj. Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Pe de altă parte, în cursul zilei de joi, trei focare de boala limbii albastre au fost confirmate şi în Mehedinţi, unde există şi alte 16 suspiciuni, iar autorităţile sanitar-veterinare au decis să închidă pe termen nelimitat toate cele şapte târguri de animale din judeţ.

Consiliului Ştiinţific al ANSVSA a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare.