Întrucât prognoza meteo arată că Bihorul va avea parte în continuare de temperaturi ridicate, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului, prezidat de prefectul Ioan Mihaiu, a decis să aplice măsuri de prevenire a efectelor negative provocate de caniculă.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de CJSU Bihor, în judeţ au fost activate 52 de puncte medicale de  prim-ajutor: 10 în unităţi spitaliceşti, 34 la Centre de Permanenţă din judeţ şi 8 la nivelul municipiilor şi oraşelor, amenajate de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. Acestea din urmă se află în Oradea pe străzile Aurel  Lazăr; Piaţa Decebal, Piaţa Cetăţii şi în Piaţa Ioşia, în Ştei în Piaţa Agroalimentară, în Valea lui Mihai pe strada Calea Revoluţiei, nr. 2, în Beiuş în incinta Muzeului Municipal Beiuş şi în Marghita pe str. Calea Republicii, nr. 1.

De asemenea, CJSU a decis amenajarea a 147 de puncte de hidratare şi de adăpostire a populaţiei. 40 dintre acestea sunt organizate de către autorităţile locale în cele 34 de Centre de Permanenţă şi în şase alte locaţii (Ştei: Piaţa Agroalimentară Ştei, Săcueni: strada Libertăţii, nr.2; Marghita: Aleea Tineretului, nr.1; strada Eroilor, nr.13; str. Calea Republicii nr.3, Salonta: strada Republicii, nr.1), iar restul de 107 sunt asigurate de către Colegiul Farmaciştilor Bihor, în farmaciile din judeţ.

"Pentru intervenţiile medicale de urgenţă sunt disponibile 38 de echipaje ale SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă "Crişana" şi ale Serviciului de Ambulanţă, iar forţele şi mijloacele instituţiilor din domeniul situaţiilor de urgenţă şi al ordinii şi siguranţei publice sunt mobilizate la nivelul judeţului, fiind pregătite să intervină în orice moment", se mai arată în comunicat.

De asemenea, CJSU Bihor a dispus măsuri precum efectuarea controalelor în teritoriu pentru supravegherea permanentă a calităţii apei potabile, urmărirea în permanenţă a nivelului de dilatare a căilor ferate şi impunerea limitărilor de viteze unde este cazul, constituirea grupelor de intervenţie care să fie în măsură să intervină în cel mai scurt timp pentru remedierea eventualelor avarii produse la reţelele de distribuţie a energiei electrice, respectiv informarea populaţiei cu privire la măsurile necesare pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate.