Extinderea rapidă a coronavirusului de tip nou determină Uniunea Europeană să închidă graniţele externe începând de marţi. În încercarea de a limita răspândirea COVID-19, Comisia Europeană introduce restricţii temporare asupra călătoriilor, a anunţat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen. 

"Cu cât călătorii sunt mai puţini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului, prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noştri din G7, propun şefilor de stat şi de guvern, o restricţie asupra călătoriilor neesenţiale către Uniunea Europeană", a spus von der Leyen într-o declaraţie video, pe contul ei de Twitter. 

Conform Digi24, aceste restricţii „ar trebui să fie aplicate pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, care poate fi prelungită după cum este necesar”.

Cu toate acestea, ea a precizat că vor exista unele excepţii de la restricţii, inclusiv membrii de familie ai resortisanţilor europeni, personalul esenţial, cum ar fi medicii şi asistentele medicale, precum şi persoanele care transportă mărfuri către Uniunea Europeană.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au avut, marţi, o discuţie prin videoconferinţă.

O lume pe dos

"Toate deplasările între ţări non-UE şi Uniunea Europeană vor fi suspendate timp de 30 de zile", a anunţat, la finalul acesteia, preşedintele francez Emmanuel Macron, într-o alocuţiune televizată, potrivit HotNews.ro.

În Franţa, începând de marţi, "pentru cel puţin 15 zile, deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse", a continuat preşedintele francez, într-un discurs de circa 20 de minute în care a afirmat de mai multe ori: "Suntem în război". 

În Franța, "adunările externe, reuniunile familiale sau prieteneşti nu vor mai fi permise. Întâlnirea cu prietenii în parc, pe stradă, nu va mai fi posibilă". 
"Orice infracţiune va fi sancţionată", a avertizat președintele, fără a oferi mai multe detalii privind mijloacele care vor fi utilizate pentru respectarea acestor reguli.

Tot ca măsură împotriva extinderii rapide a virusului, preşedintele SUA Donald Trump le-a cerut americanilor să evite adunările cu mai mult de 10 persoane, iar Canada a anunţat închiderea graniţelor.

De asemenea, Spania îşi închide, de la miezul nopţii, graniţele terestre, şi pregăteşte şi rechiziţionarea spitalelor private, mai arată HotNews.ro, care arată măsurile luate de diverse țări pentru combaterea coronavirusului. 

Furnizorii de servicii medicale private din Spania sunt de acum la dispoziția Guvernului, care vor putea rechiziționa spitale, clinici și materiale precum măști medicale și teste pentru Covid-19. De asemenea, orice companie care are stocuri de materiale de protecție sau poate fabrica așa ceva are 48 de ore la dispoziție pentru a anunța autoritățile.

Imunizare colectivă

Pe de altă parte, premierul olandez Mark Rutte a declarat luni că doreşte să favorizeze dezvoltarea unei imunităţi colective în Olanda unde, a avertizat el, majoritatea cetăţenilor vor fi contaminaţi de noul coronavirus, excluzând o izolare totală a populaţiei. "Nu există mesaje facile pentru voi în această seară (...) Realitatea este că o mare parte a populaţiei olandeze va fi infectată de coronavirus. Asta ne spun experţii", a declarat Rutte, cu un aer grav, într-un discurs televizat.

În discursul de luni, premierul a afirmat că guvernul doreşte ajungerea la o "imunitate de grup" în aşteptarea vaccinului, astfel încât persoanele cel mai puţin vulnerabile s-ar putea infecta, dar cu protejarea persoanelor în vârstă.

Bătaia pe vaccin

O altă noutate este că, tot luni, Comisia Europeană a oferit luni un sprijin financiar de până la 80 milioane de euro companiei CureVac din Tuebingen, Germania, care dezvoltă vaccinuri înalt inovative, pentru a accelera dezvoltarea şi producerea unui vaccin împotriva coronavirusului în Europa. Sprijinul financiar ar fi oferit în forma unei garanţii UE la un împrumut BEI aflat în evaluare de o sumă identică, în cadrul InnovFin, Facilitatea de finanţare în domeniul bolilor infecţioase, prin programul-cadrul Orizont 2020.

Asta, în contextul în care SUA au intrat într-o cursă strânsă cu Germania în încercarea de a-şi asigura exclusivitatea unui vaccin împotriva noului coronavirus, în prezent în curs de dezvoltare de către un laborator german.

Numărul bolnavilor în creştere

De precizat că, potrivit celei mai recente raportări făcute de Grupul de Comunicare Strategică, până luni, pe teritoriul României, au fost confirmate 168 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 168 de cetăţeni care au contactat virusul, 9 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.078 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 14.845 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

La nivel mondial, au fost raportate 51.771  de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.

Vezi mai jos situația detaliată la nivel global!