În pregătirea noului an universitar, conducerea Universităţii din Oradea a adoptat măsuri menite să reducă riscul infectărilor în campusul universitar.

Laboratoarele, seminariile şi alte activităţi similare se vor organiza cu prezenţă fizică, în timp ce cursurile se vor putea muta în online, dacă numărul studenţilor trece de 40. Alegerea va fi a fiecărei facultăţi.

"Dacă facultăţile consideră că au capacitatea să ţină cursurile faţă în faţă, pot. Sau sunt situaţii în care anumite facultăţi nu pot să aibă acoperirea nici pentru laborator, şi atunci ar putea să ţină online sau cu grupe mai mici. Vor putea să ia decizii fiecare, am dat autonomie facultăţilor, pentru că nu avem o reţetă", a declarat rectorul Constantin Bungău, luni, pentru BIHOREANUL.

Reguli noi apar pentru cazarea în cămine, pentru care studenţii trebuie să prezinte un certificat Covid de vaccinare sau de trecere prin boală, ori să se testeze săptămânal, pe banii lor.

"În şedinţa Consiliului de Administraţie, am aprobat că ocuparea unui loc într-o cameră de cămin a Universităţii din Oradea poate să fie făcută numai de către studenţii care prezintă certificate cu privire la faptul că sunt protejaţi împotriva Covid-19, ori un test care spune că nu sunt infectați. Studentul care nu are prima categorie de documente, cum că ar fi protejat prin vaccin sau a trecut prin boală, va trebui tot la 7 zile să aducă la administratorul de cămin un rezultat de test rapid sau PCR, realizat pe cheltuiala lui. Vaccinul este gratis şi Universitatea din Oradea le recomandă centrul de vaccinare de lângă Colegiul Gojdu", a spus Bungău.

Cazarea în căminele Universităţii va începe pe 27 septembrie, când tinerii care nu vor să se vaccineze şi nici n-au anticorpi vor trebui să prezinte rezultatele testului. Ulterior, în fiecare marţi vor trebui să demonstreze că nu sunt infectaţi cu Sars-Cov-2, pentru a putea rămâne în cămin.

"Încercăm să reducem riscul de propagare a virusului în campus", a explicat Bungău.

Totodată, pandemia de Covid-19 impune şi restricţii de suprafaţă în cămine, în sensul că în camere nu pot fi mai mult de 3 persoane cazate. Asta înseamnă că, din cele peste 2.000 de cereri, Universitatea va onora sub o jumătate, doar 975.