În data de 28 aprilie 2021, Președintele României a promulgat o lege temporară care aduce unele noutăți în ceea ce privește digitalizarea justiției. Elaborată la începutul pandemiei, după un traseu lung în Parlament, ea prevede anumite măsuri de digitalizare ce se pot aplica pe parcursul stării de alertă și 30 de zile după încetarea acestei stări.

Potrivit prevederilor legii, în cauzele civile, când este posibil, cu acordul părţilor, instanţele judecătoreşti pot hotărî ca şedinţele de judecată să se desfăşoare prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală care permit verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii, dispunând măsurile necesare în acest scop.

În situația în care se optează pentru „procesul online”, când este posibil, prin grija instanţei, şedinţele de judecată publice se transmit în direct, prin mijloace audio-video care garantează securitatea, integritatea şi calitatea transmisiunii, pe portalul instanţelor de judecată, asigurându-se astfel publicitatea actului de justiție.

În materie penală, acordul de comunicare a actelor procedurale prin poştă electronică se prezumă, iar organele judiciare vor solicita, acolo unde este cazul, de urgenţă, telefonic, indicarea adreselor de poştă electronică pentru comunicarea respectivelor acte. Dacă organul judiciar apreciază că aceasta nu aduce atingere bunei desfăşurări a procesului ori drepturilor şi intereselor părţilor, persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, sunt audiate prin videoconferinţă la locul de deţinere, fără a fi necesar acordul acestora.

Videoconferinţa se realizează printr-un mijloc de telecomunicaţie audiovizuală care permite verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii. Înregistrarea audierii este obligatorie.

Aceste măsuri temporare, care mai presupun și comunicarea online a majorității actelor de procedură, nu vor face altceva decât să „familiarizeze” sistemul judiciar cu primele elemente de digitalizare a justiției întrucât, într-o perspectivă nu foarte îndepărtată, se impun reforme substanțiale în această materie, astfel încât să se înlăture birocrația și aglomerările inutile, chiar și post-pandemie.