Anul acesta, înainte de Paşti, fermierii vor putea sacrifica şi comercializa mieii la ei în ferme, a anunțat marți Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. Decizia a fost luată în contextul măsurilor impuse de autorități pentru a limita extinderea noului coronavirus.
Pe de altă parte, pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţie alimentară din perioada sărbătorilor pascale inspectorii-sanitari vor desfăşura în perioada următoare controale în judeţ, la operatorii economici din sectorul alimentar şi din sectorul creşterii animalelor.
La ei la fermă
Potrivit unui comunicat de presă transmis joi de DSVSA Bihor, crescătorii de ovine vor fi scutiți să mai meargă la abatoare sau la centrele de sacrificare temporare organizate de primării, dacă acestea sunt la o distanță prea mare, având posibilitatea să sacrifice mieii în propria fermă.
Însă carcasele cu carnea de miel vor putea fi comercializate numai către consumatorii care se vor deplasa la fermă, iar acestea trebuie să fie aprobate de DSVSA Bihor.
Pentru a putea fi aprobate trebuie să se respecte următoarele:
- ferma de ovine trebuie să fie înregistrată/autorizată sanitar veterinar;
- toate animalele din cadrul exploataţiei trebuie să fie identificate şi înregistrate în baza de date naţională;
- locul în care se realizează sacrificarea trebuie să fie amplasat astfel încât să se asigure condiţiile de biosecuritate a animalelor din cadrul exploataţiei, respectiv expunerea mieilor şi accesul consumatorilor să fie limitat şi izolat la zone care să permită igienizarea şi dezinfecţia;
- spaţiile în care se vor sacrifica animalele, trebuie să fie construite, amenajate şi dotate astfel încât să fie respectate cel puţin regulile generale de igienă (Reg. 852/2004), regulile speciale de igienă (Reg. 853/2004), regulile de bunăstare a animalelor în timpul uciderii ( Reg. 1099/2009), şi regulile privind eliminarea subproduselor necomestibile (Reg. 1069/2009);
- fermierii trebuie să implementeze proceduri pentru a respecta cerințele și măsurile dispuse prin ordonanțe militare, în vederea limitării răspândirii pandemiei COVID-19.
Reguli pentru crescători
Anul acesta sunt impuse mai multe reguli şi pentru crescătorii de ovine şi caprine care vor vinde în centrele amenajate temporar de primării:
- având în vedere faptul că întreg teritoriul judeţului Bihor este inclus în Partea a III-a a Anexei la Decizia Comisiei 709/2014/UE privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre, şi în special în zonele de restricţie delimitate ca urmare a evoluţiei PPA la porcii domestici sau la mistreţi, mişcările de ovine (miei) se vor face în exclusivitate cu respectarea cu stricteţe a măsurilor de biosecuritate – măsură valabilă pentru tot judeţul Bihor, iar din zonele de protecţie şi supraveghere a focarelor de PPA, doar cu aprobarea (avizul) DSVSA Bihor.
- în vederea afluirii mieilor la centrele amenajate pentru sacrificare, aceştia trebuie să fie identificaţi prin crotaliere şi înregistraţi în baza de date. Animalele vor fi crotaliate cu crotalie dublă.
- înainte de transportul mieilor din exploataţia de origine, aceştia vor fi examinaţi obligatoriu de către medicul veterinar împuternicit de la CSVA de pe raza localităţii unde este înregistrată exploataţia de animale, care în urma examenului va emite documentele sanitare veterinare în conformitate cu legislaţia în vigoare
- mijloacele de transport animale trebuie să deţină document de înregistrare /autorizaţie sanitară veterinară. Sunt exceptate de la obligaţia de a deţine document de înregistrare/autorizaţie pentru mijlocul de transport, mijloacele de transport proprii ale producătorilor care efectuează transportul propriilor animale pe distanţe de până la 50 km, cu condiţia ca mijloacele de transport să asigure condiţii minime de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
- este interzisă afluirea în zona centrului de sacrificare a animalelor din alte specii decât ovină şi caprină, precum şi a animalelor din specia ovină şi caprină în vârstă mai mare de 6 luni.
Controale la alimente
În comunicat, DSVSA Bihor mai anunță și că inspectorii-sanitari vor verifica respectarea condiţiilor sanitare de către operatorii care desfăşoară activităţi de producere şi comercializare a cărnii (unităţi de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării) şi a altor produse alimentare specifice (peşte, ouă, patiserie, cofetărie), activităţi de comercializare a alimentelor (depozite) dar şi în locuri în care este permisă sacrificarea mieilor.
Dacă DSVSA va primi sesizări controlul se va extinde şi în magazine alimentare, pieţe agroalimentare şi hypermarketuri.
"Un element important în ceea ce priveşte accesul consumatorilor în aceste unităţi, este reprezentat de faptul că operatorii economici să implementeze proceduri, astfel încât să fie respectată distanţa socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU). Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de personal în cazul pieţelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora", se arată în comunicat.
Sfaturi pentru clienţi
În baza experienţei din anii anteriori, DSVSA readuce în atenţia consumatorilor ca în această perioadă să fie mai atenţi la achiziţionarea alimentelor, şi în special a celor specifice (ouă, carne de miel, carne de curcan, peşte produse lactate, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situaţii nedorite.
Pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puţin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere şi categoria de greutate.
În cazul comercializării de lapte crud sau produse obţinute din lapte crud destinate vânzării directe către consumatorul final de către producătorii agricoli, acestea pot fi expuse la vânzare, în exclusivitate în incinta spaţiilor special amenajate în pieţe agroalimentare (halele de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.
Carnea de oaie/capră comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc), provine în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. În judeţul Bihor sunt autorizate, la această dată, pentru sacrificarea animalelor din specia ovină un număr de trei abatoare, respectiv unul în Beiuş, unul în localitatea Mihai Bravu şi unul în Marghita.
Carcasele de ovine trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate, de către un medic veterinar.
Carnea de miel/ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, fie la cererea unor autorităţi locale fie a fermierilor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă,, în interior superior va fi inscripţionat "România" la mijloc codul centrului/ punctului temporar de sacrificare, iar inferior inscripţia "CONTROLAT SANITAR VETERINAR".
Este interzisă comercializarea stradală a alimentelor sau comercializarea ambulantă a acestora în psaţii deschise, improvizate sau din mijloace de transport neautorizate. Depistarea acestor cazuri atrage sancţionarea cu amenzi de până la 40.000 de lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.
Reclamaţi aici
Cetăţenii care sesizează nereguli în comerţul cu produse alimentare specifice perioadei pot informa autorităţile sanitare veterinare din întregul judeţ fie la sediile DSVSA, fie telefonic 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro.
La nivelul structurilor DSVSA Bihor programul de lucru de joi şi până în 18 aprilie este stabilit între orele 8.30-17 pentru zilele lucrătoare. Pentru zilele de sâmbătă 02 aprilie şi 11 aprilie (sărbători religioase de Florii catolice şi ortodoxe), se va asigura permanenţa între orele 8.30-15 la următoarele puncte de permanenţă:
- Sediul DSVSA Bihor – Oradea, str. Ion Bogdan 37, centru de coordonare la nivel judeţean – tel. 0259.266.141
- Sediul CSVSAO Oradea 1, din Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 21 (incintă P-ţa Agroalimentară Cetate), pentru Oradea, Sânmartin tel. 0259.434.245
- Sediul CSVSAO Tileagd – Aleşd din Oraş Aleşd, str. Bobâlna nr. 3 – incintă Primăria Aleşd pentru zona Tileag, Aleşd – 0755.033738
- Sediul CSVSAO Marghita Valea, din municipiul Marghita, str. Crişan nr. 2, pentru Marghita, Săcuieni şi Valea lui Mihai – 0755.033.739
- Sediul CSVSAO Beiuş - Ştei, din municipiul Beiuş, Aleea Moţilor Bloc AN 5 pentru Beiuş şi Stei – tel. 0259.320.679 sau 0755.033720
- Sediul CSVSAO Salonta Tinca , din municipiul Salonta, str. Cantacuzino nr. 2-4 – tel. 0259.370.488 sau 0755.033.743, pentru zonele Salonta, Tinca