Guvernul României a adoptat, vineri seara, hotărârea prin care se introduc o serie de măsuri de relaxare mult aşteptate, între care renunţarea la purtarea măştii în aer liber. De asemenea, restaurantele vor putea fi deschise până la miezul nopţii. 

"Foarte multă lume spunea că sunt optimist când am spus că la 1 iunie începe revenirea la normalitate. O facem mai devreme", a spus premierul Florin Cîţu într-un briefing de presă ţinut alături de şeful DSU, dr. Raed Arafat, după şedinţa de Guvern. 

Hotărârea Guvernului, bazată pe una adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevede măsuri suplimentare de relaxare, care ar urma să intre în vigoare din iulie, iulie, respectiv august, asta dacă procentul de vaccinare va creşte. 

Restaurante până la miezul nopţii

Concret, începând cu 15 mai 2021 se elimină restricţiile referitoare la portul măştii în spaţii deschise neaglomerate, urmând ca restricţia să fie aplicată în continuare în spaţii publice: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Se elimină totodată restricţiile referitoare la circulaţia pe timpul nopţii a persoanelor (carantina de noapte).

Se elimină restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21:00. Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5:00-24:00.

Totodată, se creează posibilitatea ca, în spaţiile deschise, competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României, cu participarea spectatorilor, până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului. Participarea va fi permisă doar pentru: persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test anti PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Din iunie s-ar putea deschide piscinele şi cluburile

Hotărârea prevede şi o serie de măsuri suplimentare de relaxare care ar urma să intre în vigoare din 1 iunie, din 1 iulie, respectiv din 1 august. Acestea sunt corelate însă de avansarea campaniei de vaccinare în România. 

Spre exemplu, cluburile și discotecile se pot redeschide de la 1 iunie, la capacitate de 50%, dar numai cu participarea persoanelor care au dovada că s-au vaccinat împotriva COVID și au trecut 10 zile de la rapel. De la 1 iulie, capacitatea crește la 70%, iar de la 1 august, la 100%, dar rămâne condiția clienților vaccinați.

De asemenea, piscinele din spaţii închise ar putea să primească oaspeţi din iunie. "Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de
vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activității operatorilor economici care gestionează piscine în spații închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori", se arată în document. 

CITEŞTE MAI JOS TOATE PREVEDERILE HOTĂRÂRII CNSU!