Într-o conferinţă de presă susţinută joi, secretarul general al PDL Bihor a afirmat că la şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută aleşii orădenilor au votat realizarea unui sens giratoriu fără a avea toate documentele necesare.

Mircea Matei a reclamat faptul că municipalitatea nu a pus la dispoziţia consilierilor datele tehnice pentru ca în Centrul Civic să fie amenajată o intersecţie giratorie, motivând că Primăria trebuia să realizeze studii de teren, studii geo, analize tehnice şi costurile pe etape ale construcţiei. "Precizările acestea trebuie făcute în documentaţiile tehnice date de reglementările legale. Solicităm, pe acest considerent, revocarea hotărârii de Consiliu Local. Vom sesiza Prefectura, care are competenţa şi obligaţia să se pronunţe asupra acestui caz", a spus Matei, sugerând astfel că prefectul Gavrilă Ghilea va bloca şi această iniţiativă a Primăriei conduse de Ilie Bolojan.

Amenajarea sensului giratoriu la intersecţia Calea Clujului - Piaţa 1 Decembrie - Cele Trei Crişuri - Calea Mareşal Averescu va costa municipalitatea aproximativ 7,7 milioane lei şi va presupune înlocuirea liniilor de tramvai, care sunt prea strâmte pentru tramvaiele Siemens şi le distrug. În 2008, ele au fost cumpărate fără ca în prealabil conducerea de atunci a oraşului, pedelistă, să fi avut în vedere acest amănunt.

Parc scump

Mircea Matei a făcut referiri şi la Parcul Industrial Eurobusiness Parc, despre care a susţinut că nu este în interesul cetăţeanului, ci în interesul firmelor care se vor muta aici şi care ar fi protejate de primarul Bolojan întrucât vor primi terenuri fără licitaţie.

Secretarul general al PDL a afirmat că, în contextul în care investitorii plătesc pentru concesiunea terenului pe o perioadă de 25 de ani, iar apoi vor să cumpere terenurile, li se va scădea din suma de vânzare suma cumulată la plata redevenţei, "iar asta înseamnă că oraşul pierde foarte mulţi bani".

Mircea Matei a făcut şi o paralelă între iniţiativa similară pe care pedeliştii au avut-o în trecut, şi anume înfiinţarea unui Parc Tehnologic pe terenul fostului tancodrom, şi a făcut o comparaţie între cele două proiecte. El a afirmat că, în timp ce la tancodrom investiţia pentru introducerea utilităţilor s-ar fi ridicat la aproximativ 3 milioane de euro, în Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului valoarea utilităţilor va fi de 23 de milioane de euro. "Trebuie reluate procedurile, fără a prejudicia activitatea firmelor de acolo", a spus Matei.

Bolojan, căutat la benzină

În aceeaşi conferinţă de presă, Matei a vorbit şi despre afirmaţiile primarului Ilie Bolojan, care miercuri declarase că prin "umflarea" organigramei, fosta conducere PDL a Primăriei a risipit fonduri cu care se puteau construi două poduri peste Criş. "Da, dar atunci câţi kilometri de drumuri s-au construit, câte zeci de conducte noi, ce investiţii publice s-au făcut pe vremea noastră, şi câte s-au făcut acum? În acea perioadă oraşul se dezvolta cu adevărat, nu ca acum!", a replicat Matei.

Acesta l-a chestionat pe Bolojan şi ce s-ar fi putut face cu aproximativ 120 milioane de lei vechi pe care i-a cheltuit până acum pe benzină. "Dacă se tot dă atât de cinstit, să le spună orădenilor că zilnic face naveta Oradea-Aleşd. Am calculat şi, având în vedere că sunt 21 de zile lucrătoare, în doi ani sunt 29.400 de kilometri, iar la un consum de 10 litri la suta de kilometri înseamnă 2.940 de litri de benzină, adică 11.750 lei. Cu banii aceştia ce s-ar fi putut face?", a întrebat Matei.

Model de "depolitizare"

Un alt subiect abordat în conferinţa de presă de la PDL este cel al vicepreşedintelui organizaţiei municipale, Adrian Costea, care a anunţat că a câştigat în instanţă anularea hotărârii de Consiliu Local prin care în 2008 a fost înlocuit din consiliul de administraţie al societăţii Distrigaz Vest Oradea.

"Nu vreau să-mi reiau funcţia, dar am arătat netemeinicia acesteia hotărâri. Revolta mea a pornit de la faptul că cei din consiliul de administraţie nu au făcut decât să transpună o clientelă politică a celor care m-au revocat", a afirmat Costea, adăugând că nici nu a cerut plata de salarii compensatorii sau daune, dar fără să amintească de faptul că şi el fusese pus în această funcţie tot pe criterii politice, datorită apartenenţei la PDL.