Primăria Oradea își propune să reabiliteze energetic clădirile Maternității Oradea, aflate în subordinea Spitalului Județean, folosind bani europeni, pe care speră să-i obțină prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Într-o ședință anume convocată, consilierii locali orădeni au aprobat miercuri planul de amplasament al construcțiilor de pe Calea Clujului nr. 50, document care trebuia actualizat în vederea depunerii proiectului.

Primarul Oradiei, Florin Birta, le-a explicat consilierilor contextul în care municipalitatea depune un nou set de proiecte ce ar putea fi finanțate prin PNRR. 

„Pe componenta 5 din PNRR (n.r. – numită Valul Renovării) au fost alocate niște sume pentru fiecare județ în parte, privind reabilitarea energetică a unor clădiri publice și a unor clădiri rezidențiale. Județul Bihor a depus proiecte până la limita acelei sume, dar alte județe din țară nu au reușit să o facă, și atunci Ministerul Dezvoltării a decis să redistribuie acele sume printr-un apel care se va deschide săptămâna viitoare, proiectele fiind în concurență cu altele din țară”, a spus Birta în deschiderea ședinței extraordinare de Consiliu Local.

Clădirile Maternității din Oradea ar putea astfel să beneficieze de finanțare europeană pentru eficientizarea energetică. Proiectul care va conține detalii despre felul în care s-ar face această eficientizare urmează să fie supus votului în Consiliul Local într-o ședință ce va avea loc vineri. 

Tot atunci, aleșii orădenilor vor analiza și își vor exprima votul asupra altor 17 proiecte ce vizează reabilitarea energetică a unor imobile din Oradea prin noul apel în cadrul PNRR. Valoarea totală a noilor proiecte se ridică la 40 de milioane de euro. 

În prima etapă de alocare a acestor fonduri, cea în care județele au avut puși bani deoparte, Oradea a depus proiecte tot în valoare totală de 40 de milioane de euro, vizând 11 școli și grădinițe, bazinul acoperit din municipiu, plus 23 de blocuri. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!