Micuţii născuţi prematur la Maternitatea din Oradea vor avea de acum înainte o mai mare şansă la viaţă. Asta pentru că Spitalul de Obstetrică Ginecologie a primit donaţie de la compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei naţionale "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri", un echipament modern de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV).

Înainte de campania Procter&Gamble, acest echipament nu exista în nicio maternitate din România, implicit nici în cea din Oradea. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, el va scădea incidenţa complicaţiilor determinate de prematuritate şi va putea creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.

Echipamentul HFOV a ajuns la secţia de neonatologie a Maternităţii, unde în 2009 au fost îngrijiţi 4.910 copii, din care 518 s-au născut înainte de termen. Peste 20% din cei 518 micuţi au venit pe lume mai devreme de 32 de săptămâni de gestaţie.

"HFOV este o terapie respiratorie esenţială pentru salvarea nou-născuţilor prematur la care ventilaţia convenţională nu a dat rezultate şi scade riscul bolii pulmonare cronice. Având în vedere gradul înalt de performanţă al aparatului, ne va ajuta să reducem şi mai mult rata mortalităţii la nou-născuţii cu greutate foarte mică la naştere şi vor scădea complicaţiile tardive ale afecţiunilor respiratorii. Un asemenea aparat reprezintă o garanţie pentru viitoarele mămici că asistenţa medicală în maternitatea noastră este de înalt nivel, atât din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală, cât şi al profesionalismului cadrelor medicale", a declarat, potrivit comunicatului, doctorul Valeria Filip, şefa secţiei de Neonatologie din cadrul Maternităţii orădene.

Campania "Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri" se derulează în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie şi are ca scop echiparea a 11 maternităţi cu 14 echipamente HFOV.