UDMR-istul Szarka Arpad, ex-directorul executiv al Casei de Pensii Bihor, schimbat din funcţie la începutul acestui an, a obţinut în instanţă, pe 28 octombrie, anularea ordinului semnat de fostul său şef de la Bucureşti, plus niscaiva despăgubiri, egale cu diferenţa între salariul de şef serviciu în care a "aterizat" şi cel baban pe care l-ar fi luat dacă ar fi rămas în continuare director.

Cum au argumentat judecătorii sentinţa? În opinia lor, ordinul de destituire semnat pe 13 ianuarie de fostul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, orădeanul Laurenţiu Ţenţ, a fost dat cam din pix, căci "nu întruneşte cerinţa legală a motivării care se impune oricărui act administrativ".

Altfel spus, lui Szarka i-a fost transmisă decizia, dar nu şi motivele "detronării", ceea ce a transformat-o într-un "act ilicit" "sancţionat cu nulitatea", după cum arată sentinţa.

Oricum, actualii directori ai instituţiei n-au motive de îngrijorare. În primul rând pentru că soluţia instanţei nu este definitivă deocamdată şi, chiar dacă va fi menţinută, Szarka s-a pensionat în luna iunie, aşadar nu-şi mai poate revendica funcţia. Asta dacă nu-i vine vreo idee năstruşnică să-şi "suspende" pensia. După 20 ani în care a jonglat cu funcţiile de conducere, n-ar fi de mirare...