În ultimele luni asistăm, zi de zi, la ştiri despre sistemul judiciar şi despre reformarea sa, însă, la o analiză un pic mai aprofundată, ne dăm seama cât de jos a putut să ajungă Justiţia azi. Întrebarea e una simplă: am atins fundul gropii şi, natural, nu putem să o luăm decât în sus sau, dimpotrivă, putem merge şi mai jos?

La începutul toamnei am asistat la o accelerare a discuţiilor şi evenimentelor legate de noile legi ale Justiţiei. Într-un final acestea au fost adoptate şi au intrat de curând în vigoare. A fost ridicat şi celebrul MCV astfel încât, teoretic, situaţia sună bine.

În realitate, însă, noile legi nu aduc nimic nou, doar schimbă unele mecanisme "de putere" interne prin care anumite grupuri pot controla câteva părţi ale Justiţiei prin deja celebrele acţiuni disciplinare promovate împotriva unor magistraţi, care la anumite momente pot fi incomozi pentru sistem, sau cu privire la modul de promovare la instanţele superioare, la fel de important pentru sistem.

Pentru dezvoltarea unui mecanism de justiţie eficient şi pentru garantarea unui act corect de justiţie în beneficiul cetăţeanului obişnuit, veşnicul plătitor de impozite şi taxe (cel puţin de timbru), nu există niciun progres. Nici măcar în spaţiul Schengen nu ne-au ajutat să intrăm noile legi "justiţiare".

Pe de altă parte şi, mult mai grav, în ultimele săptămâni asistăm la un val fără precedent de plecări din magistratură, datorită unor "zvonuri" legate de schimbarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor. În bunul stil românesc, nimic concret, doar informaţii lapidare "pe surse". Niciun guvernant nu îşi asumă răspunderea să vină în faţa magistraţilor şi să le spună ce îi aşteaptă, dacă vor fi sau nu schimbări.

Plecările din sistem vor genera probleme uriaşe în următorii ani, fiind de aşteptat ca diminuarea personalului din instanţe şi parchete, în special cele superioare, să conducă la lungirea proceselor şi la scăderea calităţii actului de justiţie.

Dacă nu se va face nici reforma mult trâmbiţată a pensiilor, cei care ies acum din sistem vor fi plătiţi de stat mult mai bine ca să stea acasă, în condiţiile în care cel puţin o parte dintre aceştia ar fi rămas în sistem şi ar fi adus plusvaloare Justiţiei pentru salariile încasate.

În atari condiţii, nu putem decât să ne întrebăm cu îngrijorare: oare ce fel de justiţie ne aşteaptă în anii următori?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!