În vremuri în care majoritatea adolescenţilor visează să se îmbogăţească repede şi printr-o modalitate cât mai uşoară, un elev din Ştei, Bogdan Felicean Pantea, sparge tiparele.

Pasionat de o meserie murdară, în sens propriu, cea de mecanic auto, liceanul a reuşit să obţină o performanţă deosebită: 10 pe linie la Olimpiada Naţională de Mecanică Auto.

Din pasiune

La aproape 18 ani, Bogdan ştie clar ce vrea să facă în viaţă: să repare maşini. "Asta mi-a plăcut de mic", spune el. Aşa că, atunci când a terminat gimnaziul, deşi avea o medie suficient de mare încât să intre la un profil teoretic, Bogdan l-a preferat pe cel tehnic. Ştie că e un fel de excepţie care întăreşte regula, pentru că spre acest profil, de obicei, merg fie elevii care au medii prea mici pentru a intra altundeva, fie cei cărora nu le e dragă şcoala.

"Şi la acest profil, dacă vrei să faci treabă, faci", este convins Bogdan. Şi el e o dovadă vie în acest sens, pentru că la Olimpiada Naţională de Mecanică Auto, desfăşurată în urmă cu două săptămâni la Oradea, i-a surclasat pe toţi participanţii din ţară.

Meseriaş

Competiţia s-a desfăşurat cu două probe: una teoretică, alta practică. "La teorie am avut cinci subiecte, fiecare cu mai multe întrebări, iar la practică a trebuit să reglez jocul între culbutori şi supape", explică liceanul de clasa a XI-a. Pentru că ştie că puţini din jurul său înţeleg despre ce vorbeşte, ţine să precizeze: "o problemă la mecanismul de direcţie".

Deşi timpul acordat reglajului a fost de jumătate de oră, Bogdan a reuşit să termine în mai puţin de 8 minute. Cum nici la proba teoretică n-a greşit nimic, a obţinut 10 pe linie la Olimpiadă. Dovadă că e un adevărat meseriaş, cum mulţi mecanici cu vechime nu sunt în ziua de azi. "Nu vreau să spun că ştiu tot, dar pot să repar orice maşină în proporţie de 99%", spune liceanul.

Cu diplomă

Bogdan recunoaşte că în familia sa nu stă mult timp o maşină defectă. Mai ales că şi tatăl şi fratele său mai mare au aceeaşi pasiune. Singura diferenţă e că niciunul dintre ei nu o practică la modul serios, aşa cum are de gând mezinul familiei. "Nu mi-e ruşine cu această meserie, pentru că nu e deloc uşoară, ţine de multe cunoştinţe teoretice şi, în plus, trebuie să înveţi mereu. Pentru că maşinile evoluează mereu".

La finalul acestui an şcolar, va primi o diplomă de mecanic auto şi ar putea să renunţe la şcoală, însă dacă mai face doi ani, va primi şi una de tehnician în transporturi. "Continui şcoala până în clasa a XIII-a, ca să obţin şi cealaltă diplomă, dar am de gând să fac şi o facultate de profil", spune el. Deşi specializarea pe care o va avea la finalul liceului i-ar permite să fie mai mult decât un simplu mecanic, Bogdan zice că tot spre asta trage: "Îmi place cel mai mult".

Mecanic dansator

12 costum 1.jpgTotuşi, mecanica nu e singura pasiune a tânărului şteian. Când nu e sub capota maşinii, Bogdan (foto) face dansuri populare în cadrul Ansamblului Lioara din Ştei. A şi câştigat, alături de colegii săi dansatori, titlul de campioni naţionali doi ani la rând, la o competiţie de profil. "De mic m-am priceput la joc", îşi explică elanul.

Elevul crede că mecanica şi folclorul se împacă foarte bine, chiar dacă una presupune să îmbrace o salopetă şi să fie veşnic murdar pe mâini, iar cealaltă să ia pe el un costum popular, migălos croit şi impecabil de curat. "De niciuna nu mă las", garantează băiatul. Aşa că, peste câţiva ani, aţi putea merge să vă reparaţi maşina la un mecanic de top, priceput şi la învârtit şuruburi, şi la dansuri învârtite...


MÂNDRIA BIHORULUI
Cei mai buni dintre cei buni

Bogdan Pantea nu e singurul olimpic fruntaş al olimpiadelor naţionale din acest an. Alţi 14 elevi bihoreni au reuşit performanţa de a obţine primul loc la aceste competiţii. Cu 10, la fel ca tânărul din Ştei, a mai câştigat doar Ioana Chişe, elevă într-a X-a la Liceul Teologic Greco-Catolic, la Olimpiada Naţională de Religie Catolică.

Alţi olimpici pe locul I sunt Cosmin Albuţ (religie catolică), Valeriu Cuc (filosofie), Radu Cora (matematică), Sebastian Trifa (astronomie), Rebeca Ionescu (religie baptistă), Beniamin Hanza (tehnologii), Denisa Oniţa (italiană), Ana Negruţiu şi Maria Popa (artă), Biro Arpad şi Rend Melitta (interpretări de texte în limba maghiară), Larisa Hendre şi Lavinia Negrescu (limba rromani).