Materii opţionale în clasele de liceu cu profil real, astronomia şi astrofizica au atras câţiva elevi români care au reuşit performanţe în acest domeniu. O unitate de învăţământ unde se predau aceste materii este Liceul Internaţional de Informatică din Capitală, de la care sunt cei doi laureaţi cu aur de anul acesta, ambii în clasa a XII-a, Marius Constantin şi Ioana Zelko. Ioana a participat la această olimpiadă şi anul trecut, în Indonezia, unde a obţinut o menţiune.

Medaliată în 2007 şi 2008 cu argint, Miruna Oprescu, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanţa, a primit şi anul acesta argintul şi un premiu special pentru cea mai clară redactare a unei teze la proba teoretică. Vlad Dumitru Mărgărint, clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Gh. Roşca Codreanu" din Bârlad, este câştigătorul celei de-a doua medalii de argint, Kruk Sandor, clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare, a fost recompensat cu o menţiune, el având deja în palmares o medalie de bronz obţinută anul trecut.

Competiţia, desfăşurată în perioada 19-26 octombrie, în Iran, a reunit peste 100 de concurenţi din peste 20 de ţări. În clasamentul pe echipe, România s-a clasat pe locul al treilea, cei mai buni în acest domeniu fiind elevii indieni, urmaţi de iranieni.