Melomanii sunt aşteptaţi din nou la Filarmonica de Stat. Astfel joi, de la ora 19, Medalionul Beethoven cuprinde lucrările Uvertura Leonora nr. 3, Concert nr. 5 „Imperialul” pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, Simfonia a II-a în Re major, op. 36. Invitaţii concertului simfonic sunt dirijorul Tiberiu Popovici şi pianistul Viciniu Moroianu.

Beethoven a fost recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii şi o personalitate proeminentă a clasicismului vienez, lucrările sale - mai ales cele din ultima perioadă de creație - având și amprenta elementelor stilistice ale romantismului.

Prima lucrare  a concertului de joi seara este Uvertura Leonora, nr. 3. Fidelio este singura operă pe care Beethoven a scris-o, inspirată de o melodramă franceză (Bouilly) a epocii revoluţionare. Atmosfera Concertului nr. 5 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73, are caracter eroic, motiv pentru care a primit denumirea „Imperialul”. Concertul se încheie cu Simfonia a II-a în Re major, op. 36. Perioada în care a luat naştere simfonia poartă semnele unei tragedii inevitabile din viaţa lui Beethoven: el devine conştient de faptul că îşi va pierde auzul. Simfonia a II-a rămâne una din cele mai luminoase compoziţii beethoveniene.

Dirijorul invitat, sătmăreanul Tiberiu Popovici, şi-a început studiile la Școala de Muzică din Oradea. La sfârșitul anilor ’80 obține o diplomă de studii la Sorbona, în Franţa. Pe lângă concertele susținute în străinătate, dirijează concerte în biserici renumite din Paris.

Solistul invitat, Viniciu Moroianu, s-a născut la București, într-o familie de muzicieni. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiții și lucrări ample mai rar abordate. În prezent conduce o clasă de pian ca profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.