Concertul de joi, de la ora 19, al Filarmonicii orădene este dedicat geniului de la Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, iar solistul Nagy Gergő și Orchestra vor interpreta trei lucrări ale compozitorului, sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt.

Seara concertistică va începe cu uvertura operei Cosi fan tutte, o lucrare comică compusă la finele secolului al XVIII-lea și al cărei titlu se traduce prin: „Așa fac toate”, referindu-se la femei.

Concertul nr. 12 pentru pian și orchestră în La major, K. 414, a fost compus în toamna anului 1782, compozitorul aflându-se la Viena. Acesta face parte din cele 3 concerte vieneze timpurii (nr. 11,12,13).0,

Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, K. 543, nu doar că face parte din creația de maturitate a compozitorului, dar este inclusă chiar în seria ultimelor 3 simfonii mozartiene (nr. 39,40,41). Acest trio simfonic a fost compus într-un ritm amețitor, toate lucrările fiind finalizate în vara anului 1788.

Janko Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția.

Solistul Gergő Nagy a absolvit pianul la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar participarea sa la diferite concursuri a fost apreciată prin Marele Premiu al Festivalului Bach (Cluj-Napoca, 2009) sau Premiul III la Festivalul Internaţional „Liszt200” de la Cluj-Napoca. Gergő Nagy a susținut concerte și recitaluri pe scene din București, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, dar și Budapesta, Lausanne şi Dürnstein. În prezent, Gergő Nagy este corepetitor la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Evenimentul muzical de joi este reluarea concertului din data de 20 ianuarie, prin urmare, biletele achiziționate atunci sunt valabile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!