În ziua de 3 decembrie au fost confirmate 12.696 cazuri noi de Covid 19, cu o scădere de 9,7% faţă de 2 decembrie; în secţiile de reanimare s-au internat 184 de pacienţi, iar rata de pozitivare a fost de 10,7% (adică numărul de noi cazuri pozitive raportat la numărul total de persoane testate pentru prima oară în aceeaşi perioadă, în cazul nostru 3 decembrie).

Începând cu data de 28 noiembrie, măsurile de carantinare au devenit mai lejere. Sunt permise deplasările pe o distanţă de până la 20 km pe o durată de maximum trei ore (plimbări, activităţi fizice), cu obligativitatea deţinerii certificatului de deplasare în care este menţionat scopul activităţii. De asemenea se autorizează activităţile extraşcolare în aer liber. Centrele comerciale şi serviciile publice vor fi deschise cel mult până la ora 21, cu respectarea protocoalelor sanitare stricte, mai ales în cazul librăriilor şi al bibliotecilor.

Nu sunt permise vizitele de familie şi nici reuniunile între mai multe persoane, inclusiv pe domeniul public. Creşele, şcolile şi liceele rămân deschise, fiind obligatorie respectarea protocoalelor sanitare, inclusiv purtarea măştii începând cu vârsta de şase ani.

Telemunca este obligatorie în locurile unde acest lucru este posibil; birourile de poştă rămân deschise, cu asigurarea unui perimetru de 8 m² pentru o persoană; serviciile religioase sunt permise în limita maximă a 30 de persoane; graniţele Franţei rămân închise, existând posibilitatea ca cetăţenii francezi să se poată întoarce acasă dacă prezintă un test negativ efectuat în ultimele 72 de ore; în porturile şi aeroporturile din  Franţa există deja teste rapide.

La data de 15 decembrie se preconizează încetarea carantinei, dacă condiţiile sanitare vor permite (mai puţin de 5.000 de infectări pe zi); nu va mai fi nevoie de certificat de atestare pentru deplasare între regiuni, sălile de cinema, teatrele şi muzeele vor fi redeschise, iar activităţile extraşcolare interioare vor fi permise; rămâne interdicţia întâlnirilor pe domeniul public şi interzicerea circulaţiei între orele 21 şi 6 dimineaţa, cu excepţia perioadei dintre Crăciun şi Anul Nou.

Pe data de 20 ianuarie, dacă condiţiile o vor permite, se redeschid sălile de sport, restaurantele şi staţiunile de schi; de asemenea se vor relua cursurile universitare.

Durata perioadei de izolare este de 7 zile în Franţa; în Anglia şi în Irlanda de exemplu este de 10 zile, iar în alte ţări, ca de exemplu Portugalia şi Croaţia, urmează ca aceasta să scadă. Izolarea de şapte zile se aplică în trei cazuri: dacă persoana intră în contact cu o persoană seropozitivă sau bolnavă de Covid-19, dacă prezintă simptomele cunoscute ale bolii sau dacă are un test pozitiv. De exemplu dacă o persoană, care a fost în contact cu un bolnav sau cu un seropozitiv, va sta în izolare 7 zile; dacă, ipotetic, în a treia zi îşi face un test care este pozitiv, din momentul când testul este pozitiv se mai adaugă încă 7 zile.

În cazul nerespectării regulilor de izolare sau a celorlalte reguli amenda este de 135 €.