Şcoala de Medicină Montană şi Tehnica Speologiei Alpine (STEAMM) a ajuns la a doua ediţie. Cursurile se vor desfăşura în perioada 25 aprilie - 2 mai, fiind coordonate de către dr. Hadrian Borcea, preşedintele Asociaţiei SARTISS şi în acelaşi timp şeful SMURD.

Stagiul de pregătire este unic în România prin prisma cunoştinţelor pe care şi le însuşesc medicii de urgenţă. La Şuncuiuş, aceştia învaţă tehnicile de parcurgere a traseelor muntoase dificile şi accesul în zone şi situaţii speciale. "Pe parcursul săptămânii de pregătire vor mai fi abordate aspecte atât teoretice cât şi practice ale salvărilor montane şi patologiei de altitudine", se arată într-un comunicat al Asociaţiei SARTISS.

La ediţia 2010 vor participa 15 medici urgentişti din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Bucureşti şi Oradea. La finalul săptămânii de pregătire, cursanţii vor fi evaluaţi pentru a obţine brevetul TSA I, adică de Tehnică de speologie alpină, pentru începători.

STEAMM este organizată de către Asociaţia SARTISS în parteneriat cu Asociaţia Română de Educaţie Speologică, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea Oradea, Colegiul Medicilor din Bihor.