Patru medici care tratează bolnavi Covid la Spitalul Județean și la Spitalul Municipal din Oradea s-au aflat duminică în trei biserici din oraș, aparținând unor confesiuni diferite, pentru a le vorbi credincioșilor acestora despre suferințele pe care le-au văzut în cei aproape doi ani de pandemie, dar și despre importanța evitării lor prin vaccinare. La „prelegerile” de după liturghie au asistat și trei episcopi, medicii exprimându-și disponibilitatea de a colabora și cu conducătorii altor confesiuni din Oradea.

La fel ca la Timișoara, unde profesorul Dorel Săndesc, specialist în ATI, a inițiat proiectul „Trup și suflet pentru viață”, acestuia i s-au alăturat și în Oradea câțiva medici care au acceptat să fie voluntari într-o colaborare între comunitățile medicale și biserici pentru a explica oamenilor de ce este important să-și îngrijească, pe lângă partea spirituală, și pe cea trupească, prin menținerea sănătății în aceste vremuri de pandemie.

Prin urmare, duminica aceasta, la finalul liturghiei, s-au adresat credincioșilor participanți la slujbă, dr. Beres Zsolt (medic primar ATI la UPU-SMURD Bihor), la Catedrala Romano-Catolică, dr. Carmen Pantiș (medic primar ATI la Spitalul Județean), la Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae, și dr. Simona Mârț (medic primar ATI tot la Spitalul Județean) și dr. Daniela Jovrea (medic primar urolog la Spitalul Municipal), la biserica reformată din Ioșia.

În prezența episcopilor Bocskei Laszlo, Virgil Bercea și Csury Istvan, medicii le-au povestit oamenilor despre ravagiile infectării cu Covid asupra pacienților pe care i-au avut, oferindu-le informații serioase, științifice, și bazate pe experiențe profesionale directe.

De asemenea, medicii i-au îndemnat pe credincioși să aibă încredere în vaccinare, deoarece este modalitatea cea mai sigură și eficientă de prevenirii a îmbolnăvirilor în forme grave după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit dr. Carmen Pantiș (în foto alături de PS Virgil Bercea), medicii orădeni implicați în combaterea epidemiei și-au exprimat disponibilitatea de a colabora și cu conducătorii celorlalte confesiuni din Bihor, pentru a le împărtăși credincioșilor informații privind riscurile infectării cu Covid și beneficiile vaccinării.