Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că a finalizat ancheta la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde un tânăr de 17 ani a decedat în urmă cu două săptămâni, în urma unei operaţii de tibie.

Operaţie banală

Sâmbătă, 6 februarie, adolescentul, originar din Biharia, se afla în Piaţa Unirii din Oradea, şi a vrut să traverseze strada pe roşu, în apropierea unei treceri de pietoni, când a fost acroşat de o maşină. El a ajuns la Unitatea de Primire a Ugenţelor a Spitalului Judeţean cu fractură de tibie, piramidă nazală şi multiple leziuni la nivelul antebraţelor, care nu i-ar fi pus viaţa în pericol, dar totuşi, a murit patru zile mai târziu, după o banală operaţie de tibie.

"Rezultatul autopsiei a arătat că tânărul a decedat în urma unei embolii grăsoase, adică mici bucăţi de grăsime s-au mobilizat de la nivelul focarului de fractură până la nivelul plămânului şi creierului. Mortalitatea în asemenea cazuri este de peste 85%. E un accident postoperator care nu se poate preveni", a explicat dr. Florian Bodog, managerul spitalului, precizând că afecţiunea este des întâlnită în rândul tinerilor şi nu poate fi evitată când apare.

Imediat, familia a început să acuze medicii orădeni de malpraxis, reclamând că nu s-au ocupat cum ar fi trebuit de copil şi că l-au lăsat să zacă, din cauză că accidentul s-a petrecut în weekend. "Dacă a avut atâtea traumatisme, cum de nu a ajuns la reanimare?", se întreabă părinţii, afirmând, totodată, că de sâmbăta până lunea băiatului nu i s-a făcut mai nimic. "I s-a făcut tomograf imediat după accident şi atât. Ne întrebăm de ce nu s-a repetat duminică sau luni tomograful, ca să vadă dacă băiatul are sau nu ceva la cap?", spune mama, precizând, totodată, că băiatul nici măcar nu i-au fost curăţate zgârâieturile de pe frunte până luni dimineaţă.

Cazul a ajuns în atenţia DSP, o comisie de specialişti a început o anchetă, iar rezultatele acesteia au fost date publicităţii luni. Inspectorii au găsit disfuncţionalităţi în modul de internare a tânărului pacient, dar nu s-au pronunţat asupra vreunei culpe medicale.

"Abateri organizatorice"

După ce au discutat cu familia băiatului şi cu medicii, dar şi în urma analizării înscrisurilor şi înregistrărilor video de la Unitatea de Primie a Urgenţelor din ziua producerii accidentului, inspectorii DSP au concluzionat că "internarea pacientului prin liniile de gardă ale spitalului, ortopedie şi chirurgie, a prezentat disfuncţionalităţi şi neconcordanţe faţă de prevederile actelor normative în vigoare", a precizat şeful DSP, care a dispus conducerii spitalului şi o serie de măsuri.

Astfel, cel puţin până la finalizarea cercetărilor, medicii titulari din gărzile de ortopedie şi chirurgie din 6 şi 7 februarie au fost suspendaţi din activitatea de gardă, "dar nu mai puţin de o lună de zile", iar conducerea spitalului trebuie să revizuiască toate procedurile cu privire la managementul asistenţei medicale şi al îngrijirilor acordate în spital.

"Factorii de conducere ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea vor intensifica măsurile de control intern, deoarece au obligaţia de a lua măsuri, conform prevederilor legale în vigoare, împotriva oricăror abateri organizatorice şi administrative care survin în managementul asistenţei medicale şi al îngrijirilor de sănătate", a mai spus Marius Pîrcioagă, fără alte detalii despre caz.

Nici managerul Florian Bodog nu a dat lămuriri suplimentare, motivând acest caz este încă anchetat de consiliul administrativ al unităţii, dar şi de organismul profesional al medicilor. "Au fost sancţionaţi doi medici şi o asistentă care au fost de serviciu în acea seară. Nefăcând gărzi, li se scade o parte din salariu şi nu mai au acel spor. Situaţia e foarte delicată şi nu pot fac afirmaţii despre partea medicală a cazului, pentru că e o anchetă în desfăşurare, la Colegiul Medicilor. În plus, comisia noastră studiază încă dacă, din punct de vedere administrativ, s-au greşit protocoalele, modul de internare şi traseul pacientului", a afirmat Bodog.