Artista bucureşteană Wanda Hutira a creat o serie de ilustraţii ce înfăţişează medici în postura de sfinţi ai creştinismului sau ai budismului. Imaginile au stârnit acuzaţii de blasfemie din partea BOR.

Potrivit site-ului Libertatea.ro, ilustraţiile fac parte dintr-o campanie de publicitate a agenţiei McCann unde Wanda Hutira este art director.

Acestea au fost expuse de câteva săptămâni pe mai multe panouri publicitare din Capitală şi reprezintă un gest de mulţumire pentru cadrele medicale care luptă în această perioadă cu pandemia de Covid-19.

Cele câteva zeci de panouri reprezintă fiinţe cu aure în forma virusului Covid-19 şi îmbină stilul eroilor din benzile desenate cu cele ale picturilor din bisericile creştine, catolice sau cele din reprezentările budiste. 

Aceasta a postat ilustraţiile şi pe contul său de Facebook, unde a fost asaltată de critici din partea unor internauţi. 

 

Thoughts and prayers in toate limbile

Posted by Wanda Hutira on Tuesday, April 14, 2020

"Sunt medic şi sunt indignată de acest afiş de lângă metroul Crângaşi, ce vrea să sugereze acest desen, aureola în formă de coronavirus? O să ne închinăm la «Covid»?? Nu avem nevoie de elogii, ăsta nu este un elogiu, este un mesaj macabru pentru subconştient. Dragi artişti, nu vă mai lăsaţi manipulaţi", a scris o femeie. 

Contactată de sursa citată, Hutira a explicat că a ales să-i înfăţişeze pe medici ca sfinţi pentru că personalul medical, la fel ca personaje care de-a lungul istoriei au fost beatificate, dă dovadă de altruism.

"Pe lângă faptul că e un gest altruist şi se pun în pericol, găsesc în fiecare zi puterea să se trezească, să-i ajute pe acei oameni. E genul de substanţă pe care o găseşti la personajele declarate sfinţi de-a lungul istoriei", şi-a explicat artista alegerea.

Demersul a fost apreciat în rândul medicilor, susţine ea. "Ne-au scris medici care ne-au mulţumit pentru ce am făcut. O doamnă din Pantelimon ne-a spus că vede chestia asta în fiecare zi şi parcă îi dă curaj să o ia de la capăt. Ăsta este feedback-ul pe care l-am primit", spune Hutira.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, critică însă alegerea artistei vorbind despre o caricaturizare a creştinismului. "O încercare jenantă de rapt simbolic şi maltratare vizuală a iconografiei creştine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură şi de o ideologie hidoasă care nu poate şi nu ştie decât să caricaturizeze creştinismul", a declarat Bănescu pentru site-ul de ştiri.

Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, Şerban Tarciziu, spune însă că apreciază viziunea Wandei Hutira. "Biserica Catolică nu a formulat un punct de vedere referitor la aceste imagini. Eu personal apreciez încercarea exprimării artistice a unei idei frumoase în limbajul imagistic al mai multor religii", a spus Tarciziu.