Din 1 iunie, medicii de familie nu mai eliberează reţete pentru medicamente gratuite sau compensate şi nici nu mai dau bilete de trimitere către specialişti, pentru că au refuzat să semneze contractul cadru privind asistenţa medicală.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că Ministerul Sănătăţii a făcut absolut tot ceea ce era de făcut, dar că nu este suficient. Problema este de fapt a Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate, care în pofida faptului că a avut un buget egal cu cel din 2010 pentru medicina primară, atunci când acesta trebuia alocat doctorilor de familie, a fost mai mic.

De asemenea, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu, a precizat că medicii de familie nu pot elibera reţete pentru medicamente gratuite şi compensate sau trimiteri pentru medicii specialişti, pentru că nu au contract cu CNAS.

Ea a precizat că medicii îşi vor consulta pacienţii fără bani, dar că îi vor ruga să înţeleagă faptul că lipsa contractului nu le permite mai mult.

Tănăsescu a precizat că medicii de familie cer preşedintelui CNAS să elibereze un act adiţional care să le permită prelungirea cu încă o lună a actualului contract cadru, timp în care să fie discutate oirmele de aplicare asupra cărora au mai multe obsservaţii. POtrivit lui Tănăsescu, ultima variantă a acestui document nu a fost discutată cu ei. "Dacă CNAS vrea, poate face prelungirea contractului cadru pentru a revizui normele", a conchis Rodica Tănăsescu.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar Guvernul a decis amânarea cu două luni - până la 1 iunie - a termenului iniţial.

Decizia a fost luată pentru a putea fi finalizată în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.

Anterior luării acestei decizii, medicii de familie şi-au exprimat nemulţumirea faţă de prevederile din noul contract cadru, context în care au anunţat că nu vor semna documentul. În plus, ei ameninţau că bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti.