Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Rodica Tănăsescu, a declarat, joi, potrivit Mediafax, că a aflat că normele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale pentru 2010 "au fost aprobate pe şest", fără consultarea medicilor de familie, iar prevederile din respectivul act "vor reduce cu aproape 40% bugetul medicinii primare".

La rândul său, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a arătat că din 1 aprilie nu există contract-cadru şi că medicii de familie nu vor aproba semnarea niciunui document "în alb aşa cum s-a încercat de fiecare dată".

"Începând de joi nu vom mai prescrie reţete compensate şi gratuite. Vom consulta bolnavii, dar vom prescrie numai reţete simple pe care bolnavii trebuie să şi le cumpere", a mai spus Mihăilă. De asemenea, medicii de familie nu vor mai da pacienţilor bilete de trimitere către medicii specialişti şi nici concedii medicale.

Printr-un comunicat de presă, ministrul Sănătăţii Cseke Attila a spus că Ministerul "consideră acţiunile medicilor de familie nejustificate şi atrage atenţia că refuzul de a prescrie reţete compensate şi gratuiteva aduce bolnavilor mari prejudicii privind starea de sănătate". De asemenea, Cseke a spus că "nu va permite ca pacienţii să sufere din cauza lipsei de comunicare sau de înţelegere dintre instituţii şi furnizorii de servicii medicale".